Stokroser og fiskerhuse i Dragør

 


© Johnni Balslev


De snævre brostensbelagte stræder er flankeret af meterhøje stokroser i bløde pastelfarver mod okkergule fiskerhuse.


Langs havnen nydes livet foran Strandhotellet eller Café Blink med en café latte eller store fadøl. Ungerne kæmper med enorme vaffelis. Længere ude i havnen står folk i kø efter friske røgvarer til lyden af nabocaféens jazztrio.


Ud for det fine badehotels trævaranda vralter flokke af gæs. De stopper ved den hvide sandstrand med en badeanstalt i baggrunden. Horisonten brydes af det gamle fort og den flot svungne bro til Sverige.


Man skulle ikke tro, at denne idyl findes et kvarters kørsel fra Københavns centrum, men sådan er der lige nu i sundbyen Dragør syd for lufthavnen i Kastrup.


Nederlandske bønder

Inden vi forsvinder ind i den spændende labyrint af snævre stræder mellem de mange gule huse, kan det være sjovt med et kig på byens historie. Den er præget af et sam- og modspil mellem hollandske storbønder, fattige fiskere, lodser og velhavende skippere.


Store Magleby har meget med Dragør at gøre. De er i samme kommune og Store Magleby Kirke var den eneste kirke helt frem til slutningen af 1800-tallet. Først i 1954 bliver Dragør et selvstændigt sogn.


Mens Dragør kun består af enkelte fiskerrønner efter ophøret af de årlige sildefangster i september og oktober, er Store Magleby vokset op til en velordnet landsby med indvandrede nederlandske storbønder. De blev inviteret til Danmark af Christian den 2. for at levere gode landbrugsprodukter til kongens hof. De fik tildelt hele Amager i 1521, incl. Saltholm, fik skattefrihed og indførte deres eget retssystem. Undtagelsen var kronens fiskerleje og fire gårde i Dragør.


Hollænderne holdt sig for sig selv og havde deres helt egen styreform med en schout (foged) i spidsen. Efter sigende gik der 200 år, inden en hollænder giftede sig med en dansker. Deres produkter var højt respekteret, og salget af dem gik fint fra bla. Amagertorv i København.


Lufthavn på hovedgaden

Amagermuseet for enden af Hovedgaden i Store Magleby giver et fint indtryk af den tid. Museet består af 2 store gårde med levende grise, får, geder, høns og heste. Lige noget for ungerne, mens vi andre kan nyde det smukke interiør i de fine bondestuer. Museet har en lille café og en herlig butik med gammeldags køkkengrej, hjemmelavet syltetøj, snaps og meget andet.


En stor gruppe frivillige klædt i datidens tøj drager gerne de besøgende ind i arbejdet som det formede sig før rindende vand, elektricitet og smartphones.


Vel ude på Hovedgaden kan man ikke undgå at se de kæmpestore fly passere forbi et stenkast fra museet. Hovedgaden er simpelthen skåret over af lufthavnens startbaner. Det er derfor heller ikke underligt, at mange af lufthavnens 22.000 ansatte bor i Dragør.


Kejserlodsen

Fra Store Maglebys velbevarede landsbymiljø er der kun to km til centrum af Dragør.


Det er nærmest umuligt at give anvisninger til en tur rundt i den gamle bydels snævre gader, stræder og overraskende små pladser. Det sjoveste er at følge sin næse og nysgerrighed rundt i det trafikfri miljø. Langt de fleste huse er små fiskerhuse med stråtækt spidstag. De er sat nydeligt i stand med respekt for det oprindelige udseende.


Næsten alle husene i denne del af byen er bygget fra midten af 1700-tallet til 1807, hvor englænderne erobrer den danske militær- og handelsflåde. På det tidspunkt havde Dragør den næststørste handelsflåde i Danmark. Den talte 88 skibe.


Ind mellem fiskernes huse vil I se nogle af de rige skipperes huse. Skipperhusene adskiller sig ved at være i to etager. Der er tretten af dem i den gamle bydel. Prøv samtidig at finde nogle af de fem udsigtstårne på tagryggene. I Helsingør havde købmændene mange af dem, når de skulle spotte deres kunders skibe på Sundet. Nu er der kun et tilbage i Helsingør.


I finder et såkaldt Kikkenborg i Strandgade 35. Her boede kejserlodsen Frederik W. Møller. Som den ældste lods var det ham, der blev tilkaldt når fornemme gæster som den tyske kejser og den russiske zar skulle lodses gennem Sundets snævre farvand.


Netop lodseriet var i perioder et vigtigt erhverv for Dragør. Det kan I se mere til på det nyindviede Danmarks Lodsmuseum på havnen. Et knap seksten meter højt trætårn leder vej derned. Ved siden af lodsmuseet ligger Dragør Museum. Ud over udstilling af skipperstuer har museet to ægte malerier af Eckersberg på 1. sal. Naturligvis med motiver fra Dragør.


Dagturen kan sagtens afsluttes med et måltid på et af Dragørs mange gode spisesteder.








Lidt praktisk info

Rejsen dertil: Bus 35 og 350S stopper begge ved Store Magleby Kirke og i centrum af Dragør. Bus 350S kan påstiges ved Tårnby Station og bus 35 ved lufthavnen.


Se også billedserien fra Dragør...


Fire museer på én dagbillet til 30 kr. Pensionister 20 kr og børn gratis. Museerne er Amagermuseet, Dragør Museum, Danmarks Lodsmuseum og Mølsteds Kunstmuseum.


Gode links

dragoer.dk

museumamager.dk

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html