Dublin med et vikingetwist

 
 

The Sea Stallion from Glendalough er det engelske navn på Havhingsten fra Glendalough.


Det 30 meter lange vikingeskib fra 1042 blev bygget i Dublin og tre årtier senere sænket i en sejlrende som en del af Roskildes forsvarværker. I 1962 blev det fundet sammen med fire andre skibe på bunden af Roskilde Fjord ud for Skuldelev. Det tog Vikingeskibsmuseets 6 bådebyggere 4 år at konstruere verdens største kopi af et vikingeskib. Kopien af “Skuldelev 2” blev navngivet af Dronning Margrethe og søsat i Roskilde den 4. september 2004.


Havhingsten forlod Roskilde med en besætning på 65 entusiastiske mænd og kvinder af blandet herkomst og nationalitet den 1. juli 2007. Turen gik over Norge og via Orkneyøerne til Skotland for at slutte i Dublin den 14. august.


Skibet er opkaldt efter et af de smukkeste og mest berømte kulturlandskaber i Irland. Glendalough kommer af Gleann dà locha - den snævre dal med de to søer.


Besøgscentret i Glendalough viser, at vikinger gentagne gange angreb dette rige kristne miljø. På enkelte gravstene ses spor efter vikingetiden. Da vikingerne angriber Irland på plyndrings- og slavetogter fra 795, har Irland allerede været kristent i 350 år. Fra 841 overvintrer vikinger i deres fort i Dublin. De grundlægger en lang række byer i Irland og udbygger landets kontakt og handel med omverdenen. Vikingerne var iøvrigt de første til at slå betalingsmønter i Irland. På den stilfærdige side kan det tilføjes, at irere af vikingeæt virker stolte af deres fortid.


Der synes i det hele taget at være en positiv opmærksomhed omkring vikingerne i Irland, måske endda mere end i Danmark.


Fra Glendalough går turen ind til Dublin. Byen er en meget positiv overraskelse for en førstegangsbesøgene som mig. Den er på en gang livlig og afslappet. Et net af blomsterkransede gågader leder forbi indkøbscentre, specialforretninger og imposante bygninger. For ikke at nævne et utal af pubs og restauranter. Dublins nye, flotte  sporvogne glider let gennem trafikken. De er så stor en succes, at linierne udvides fra 2 til 7.


Selvfølgelig skal vi prøve The Viking Splash Tour. En tur i gamle DUKW’ere fra anden verdenskrig. De herlige amfibiekøretøjer hedder naturligvis “Ducks” i folkemunde. På turen får vi råbt lungerne ud ad halsen i vikingebrøl rettet mod hovedfjenden fra de alt for civiliserede konkurrenter i dobbeltdækkerbusserne. Vores “klanleder” på turen Lynn The Red er tilsyneladende tilfreds med vore anstrengelser. Da anden er plasket i floden Liffey, får vi alle et bolshe i belønning. Eller er det snarere som en trøst, fordi de fine hjelme er afløst af selvlysende redningsveste?


Selve ankomsten af Havhingsten er et flot skue. Den står op gennem Liffey for fulde sejl, ledsaget af en sværm af skibe. Skibenes tågehorn går igang som en hyldest akkompagneret af byens kirkeklokker. På kajen er titusindevis af glade dublinere mødt op.


Kaptajnen på Havhingsten Carsten Hvid modtages af Dublins Lord Mayor Paddy Bourke. Vores kulturminister Brian Mikkelsen prøver for første gang i sit liv at skridte en æresgarde af.  Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen fortæller lidt om det levende eksperiment med Havhingsten.


Politikens Nis Olsen har gjort hele turen med som “matros” og forsynet sine læsere med friske indtryk undervejs. Han er straks fremme med notesblokken på kajen.


Alt fejres behørigt, inden vi slutter af med en historisk fodtur rundt i Dublin under kyndig vejledning af forfatteren og guiden Pat Liddy. I en flise har man indstøbt nøjagtige aftryk af kamme i forskellige størrelse. De er fundet i jorden i den gamle vikingeby ved floden. Et enkelt stykke af bymuren anes på sidste foto i serien.


Hvorfor irerne stadig har over 50 institutioner, hvori navnet “royal” indgår, står dog hen i det uvisse.


Havhingsten overvintrede i Det irske Nationalmuseums gård, inden turen gik syd om England tilbage til Danmark den 9. august 2008. Se ankomsten til Roskilde her...


Lidt facts om Havhingsten


                                    Længde: 30 meter                                                  7.000 jernnagler               

                                    Bredde: 3,80 meter                                                 2.000 meter tov

                                    Dybgang: 1,2 meter incl. ror                                    300 egetræer

                                    Vægt: 8,3 tons, ex. mast, rig, årer

                                    Sejlareal: 112 kvm.

                                    Årer: 60

                                    Besætning: 65



www.havhingsten.dk   www.visitdublin.com   www.discoverireland.com


www.airlingus.com  www.ryanair.com   www.sas.dk


Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html

Johnni Balslev ©

 

Billeder fra 2 døgns besøg i anledning af Havhingstens ankomst til Dublin fra Roskilde i august 2007. Temaet er vikinger i Dublin og Glendalough.