Fototips

 

Johnni Balslev ©


Der er ingen tvivl om, at digitalkameraet har gjort det nemmere og mere trygt at få gode feriefotos med hjem. De fleste kameraer kan indstilles til at tage gode fotos i auto-funktion, og du kan med det samme tjekke, om motivet er i kassen.


Lidt ældre digitalkameraer er ofte noget langsomme i optrækket, når det drejer sig om f.eks. børne-, action- og flashfotografering. De nyeste er noget hurtigere. I dag har kameraerne muligheden for videooptagelser. Det er mægtigt spændende, men falder lige uden for denne side. De fleste regler for fotografering med levende billeder er de samme som for still-billedfotografering. Undgå dog for megen ud- og indzooming, folk bliver søsyge. Og panorering bliver ofte for flimrende og et irritationsmoment. Om du vil have ansigtsgenkendelse, Wi-Fi og geotagging, hvor kameraet husker, hvor billedet er taget, er op til dig.


Vi har samlet nogle råd om kamerakøb og tip til en vellykket feriefotografering.


Kamerakøbet

Udviklingen på kameramarkedet går stærkt. Sony, Olympus, Panasonic og Fujifilm er langt fremme med elektroniske kameraer helt uden spejl med udskiftelig optik (ILC). Kvaliteten er i top. Canon og Nikon har efter en del tøven bevæget sig ind på det marked. I 2019 har de opgraderet deres professionelle ILC-kameraer. Ikke mindst for at stoppe Sonys stigende markedsandel på Full Frame-markedet. Full Frame er en sensor på 24x36 mm, som iøvrigt var den gængse størrelse, da vi fremkaldte film før i tiden. Fra 2020 har både Canon og Nikon sendt professionelle ILC-kameraer på markedet. De konkurrerer nu tæt med Sony. DSLR-kameraet, det digitale kamera med spejl, ser ud til at glide ud af markedet.


Samtidig har vi set, at kvaliteten fra mobiltelefonernes kameraer er steget gevaldigt. Nu med flere linsetyper indbygget i de dyrere mobiler.


Her er et par forslag til, hvad du skal kigge efter ved køb af digitalkamera til feriefotografering:


- En god zoomlinse på minimum 3 til 5x optisk zoom. Du får glæde af et kamera, der har mest mulig vidvinkel. De store zooms på op mod 400mm er ikke nødvendige til almindelig feriefotografering. En vidvinkel omkring de 25-28mm (målt efter 24x36mm kameraer) er en fordel.  Vidvinklen er også god til indendørs fødselsdagsfester og andre sammenkomster. Jeg må dog indrømme, at der er kommet et par virkelig gode kameraer med superzoom på markedet.


- Det er vigtigt at have en stor LCD-skærm af en kvalitet, der gør den let at se i stærkt sollys. En drejelig skærm øger dine muligheder for at variere optagevinklerne. I dag er mange skærme berøringsfølsomme. De gør det bla. muligt at styre fokuseringen. For nogen vil det være en fordel med en skærm, der kan foldes op til selfiefotografering eller videologging (vlog) til YouTube eller Vimeo - eller en sjov film på Smart TV-et.


- En linse med optisk billedstabilisering og/eller en høj ISO-følsomhed giver overskud til fotografering under lidt ringere lysforhold. Varme aftenbilleder har deres helt egen charme. 1600 velfungerende ISO og højere er godt at have i baghånden. Mange pixels i millionklassen er dog langt fra ensbetydende med høj kvalitet i de små kameraer. Det kommer an på selve den lysfølsomme chip og den måde de mange pixels forarbejdes på i kameraet.


- Er du i tvivl om, hvilket kamera du skal vælge, er der flere websites, der tester kameraer. Slå blot kameraets  navn ind på Google og skriv tested eller reviewed efter navnet, så får du som regel nogle gode svar. Prøv feks. dpreview.com.



Vær fortrolig med dit kamera

Du behøver ikke kende alle muligheder i dit kamera, du kan få glimrende fotos ved at sætte det på auto. Hvis fingeren ikke lige har sneget sig ind foran flashen eller objektivet.


Brug dog alligevel lidt tid på brugsvejledningen og vælg nogle manuelle muligheder ud. Det er en fordel at kende til forholdet mellem blænde og dybdeskarphed. Skal både personen i forgrunden og slottet i baggrunden være skarpt? Eller kun personen? Og så kan man spare på batteriet ved ikke at bruge flash på afstande over 6-7 meter med kameraets indbyggede flash. Den rækker sjældent mere end 4-5 meter.


Hvem skal se billederne?

Det kan have stor betydning, hvem man viser sine billeder til. Arbejdskollegerne er garanteret ikke udelt begejstrede for at se 200 fotos af familien ved hotellets pool. Familien er til gengæld heller ikke lige oplagt til  at se dine kunstneriske udfoldelser med 200 solnedgange.


Hvad enten det er på din computers fotoprogram eller i de valgte papirkopier, er det vigtigt at ramme målgruppen. Familien skal selvfølgelig se sig selv fra alle vinkler, og arbejdskollegerne skal have et kort indtryk af ferien. Det skal være kort for at undgå for megen misundelse. - Ja, I havde det sgu’ skægt, mens vi knoklede rundt.


Flyt tante Anna

Her står tante Anna foran Peterskirken, her er hun foran vores yndlingsbar, her foran Pyramiderne. Flyt hende. Tag et par gode billeder af hende undervejs, men husk, at ferieminder også er det miljø, I oplevede undervejs.


Skift vinkel

Gå lidt ned i knæ (til børnene) og løft dit kamera op over hovedet (i menneskemængder). Du - og andre - vil blive overrasket over, hvor meget mere levende dine billeder kan blive. Husk at du ikke skal betale for dyre fremkaldelser, de dårligste billeder sorteres fra med det samme.


Skift mellem højkant- og bredformat

Ved at dreje kameraet regelmæssigt gør du f.eks. et lysbilledshow mere levende. Portrætter gør sig normalt bedst i højkantsformat.


Tag billeder af de lokale

Det er utroligt, hvor meget et smil kan bløde op, når man vil tage et billede af lokalbefolkningen. De fleste kan godt lide at blive fotograferet, men der skal være en gensidig accept. I nogle lande, især muslimske, er  det vigtigt at gå forsigtigt til værks. Langs kysten i Tyrkiet er der dog sjældent nogle problemer.


Komponér dit billede

Generelt kan man sige, at øjnene skal hvile inden for billedets ramme. Motivet må ikke lede dine øjne ud ad billedet. Der er sagt mange kloge ord om komposition, men du har i virkeligheden vide rammer for at komponere et godt billede. Det vigtigste er, at du tænker over det.


Et landskab med en horisont midt i billedet uden forgrund er en klassisk dødbider. – Jamen, der var sååee smukt! – Nåh, sir’ vi bare!


Tænk lidt over at få en forgrund med og ikke alt for meget himmel over horisonten. Med mindre dine kolleger er meteorologer.


Kig rundt i billedrammen inden du tager billedet. Undgå at træer og skiltestandere o.lign. vokser ud af hovedet på tante Anna.


Det er en god idé at finde et godt sted at stå, feks. på det lokale torv eller marked. Vent så på, at der kommer den rigtige aktivitet ind i din ramme. Fyr løs, hellere et for meget end et for lidt. Sørg forinden for, at du har rigeligt med strøm og hukommelse med.


Til slut klassikeren: - Gå tættere på! Og gå så endnu tættere på og tag et par closeup-billeder af farverige blomster, en flot anretning eller kunsthåndværk. Et par menukort kan også give inspiration til feriemad en kold vinteraften.


Flere stemningsfyldte aftenbilleder

De fleste nyere digitalkameraer kan tage glimrende billeder i aftenbelysning. Du kan evt. finde en karm, søjle eller hjørne at støtte kameraet op ad. Tror du ikke jeres favoritrestaurant vil se godt ud i stearinlys og varme lamper?


Det bedste dagslys ligger om for- og eftermiddagen. Da er lyset blødest. Når solen står højest er skyggerne hårde, men kan med held blødes op af en flash.


Slet billeder med hård hånd

Husk for din egen og dine omgivelsers skyld at slette de elendige fotos. Andre synes ikke det er morsomt at se uskarpe billeder. Fotos af fortovet eller halshuggede mennesker er heller ikke in. Ud med dem, med hård hånd. Også det af hunden, der kun har halen inde i billedet!


Nu står der tilbage at beskære og justere dine digitale billeder, målrette nogle lysbilledserier på dit computerprogram og så vise vennerne eller familien et show på max 150 fotos med fede overgange og måske noget passende musik i baggrunden. Køb derfor gerne en CD med lokal musik på rejsemålet.




Billederne på denne side er taget med et gammelt Canon 20D med 8,2 mio pixels, et kamera der forlængst er skiftet ud. Jeg startede med Nikon gennem hele den analoge filmtidsalder frem til 2003, hvor jeg skiftede til små digitale Sony-kameraer. I 2005 gik jeg over til Canon og købte Canon frem til 2018, hvor jeg så igen er skiftet over til Sony. Jeg har dem både i fullframe og de små handy til lommen med 1” chip. En Osmo Pocket 2 er kommet til. I fremtiden kommer der lidt mere video som supplement til rejseartiklerne.

Undskyld, et lidt uskarpt billede kan alligevel have en vis charme! Alle fotos på denne side er fra Feria i Malaga...