Vælg din egen strand på Lemnos

 


                                                         

Johnni Balslev og Mai-Britt Smith (©)


Den græske ø Lemnos har de lækreste uberørte strande og en spændende historie. Den har altid vogtet indsejlingen til Sortehavet, men skal nu stille om til turismen.Det lille tomotorers propelfly svinger blidt ind over den sommerfugle-formede ø og tager jorden næsten umærkeligt. Få minutter efter er vi på vej ind til hovedbyen Myrina i den sidste nye Mercedes. Vi tager en ekstra passager med. Taxichaufføren smiler venligt til os, mens hastighedsgrænserne bliver en by i Langbortistan.


Lemnos ligger  ved indsejlingen til Sortehavet gennem Dardanellerne. Øen har altid været præget af sin militærstrategiske betydning. Selvom de militære styrker er stærkt reduceret de seneste år, er der flere mindre forlægninger og en Nato-lufthavn tilbage.


To store kirkegårde for over tusinde allierede soldater bekræfter den militære betydning. De vidner om det fejlslagne angreb på tyrkerne ved Gallipoli i 1915-16. 140.000 mistede livet i en håbløs militæroperation. En af de ihærdigste tilhængere var Winston Churchill. Han måtte træde tilbage fra posten som britisk flådeminister.


Når vi nu er ved historien, er det værd at nævne, at Europas ældste bymæssige bebyggelse er udgravet i Poliochni på øens østside overfor Troja i Lilleasien. De mange lag af bebyggelse vidner om en by, hvis liv strakte sig fra 3.600 til 1.200 f.Kr. Byen var tilsyneladende allerede forladt, da Troja blev belejret af grækerne med helte som Odysseus, Achilleus og Agamemnon i spidsen.


Smedegudens ø

Langt senere opstod storbyerne Hefaistia og den nuværende hovedby Myrina.  Hefaistia, der i dag er en ruinby, har et meget flot, nyudgravet teater. Men grusvejen derud kræver tålmodig kørsel. Hefaistia opstod omkring dyrkelsen af smedeguden Hefaistos, der trods sin handikappede fremtoning med forkrøblede ben var en respekteret håndværker blandt både guder og mennesker. Han havde bla. smedet overguden Zeus’  lyn og Achilleus våben. Lemnos blev kendt for sine dygtige smede, der producerede våben af malm fra lejerne i Lilleasien.


Kavirio på den anden side af bugten vidner om en mystisk religion med udbredelse på de omkringliggende øer. Den knyttede sig også indirekte til Hefaistos med hemmelige ritualer omkring frugtbarhed og død. Myter og håndgribelig religion flettes ind i hinanden på det smukke sted.


Lemnos har ingen store skovområder, men et meget rigt dyreliv og en farverig flora. Der dyrkes ikke længere bomuld, men korn og vin. Og de store flokke af får og geder har rigeligt med græsningsarealer. Mange landsbyer bærer imidlertid præg af udvekslingen af grækere fra Tyrkiet med tyrkere fra Grækenland i 1923. Nye landsbyer opstod, mens andre forfaldt. 1,5 mio grækere flyttede fra Lilleasien, og 350.000 tyrkere forlod Grækenland under overvågning af Folkeforbundet.


300 strande

Det bløde landskab og de mange hundrede sandstrande er et aktiv, der endnu er i sin vorden. I følge de lokale skal der være over 300 sandstrande, og langt over 100 af dem kan nås ad asfalt- eller grusveje. Efter en grundig rundrejse virker det sandsynligt. Der er et hav af lækre strande for alle aldersklasser og kondital. Skiltningen er dog mange steder mildest talt mangelfuld. Men med tungen lige i munden og lidt retningssans går det endda. Og husk lige det nyeste kort.


Vi vover os ned ad et stejlt hjulspor til Gomati Beach efter den flot beliggende men søvnige landsby Katalakos. Gomati Beach er imponerende stor og fredelig, men mest kendt for nogle  store sanddyner længere inde i landet bag stranden.


Frokosten indtages på den nydelige taverne midt i den lille by Sardes. En gåtur bringer os senere  forbi Costas lille taverne med kun 2 borde udenfor. Her sidder et par store knægte og tager lidt fis på ham. Indenfor roder det stadig efter gårsdagens gæster. Costas ligner mest en mand, der har blandet myter og dagligdag op med lidt rigeligt af den lokale, meget stærke ouzo. Men han disker smilende op med sine bedste snacks fulgt af granvoksne hjemmebrændte ouzo. Så stikker han os et tandløst grin og en regning, der måske har reddet hans dag.


Fra landsbyen Propouli tager vi endnu en tur ad grusvej til de helt unikke lavaformationer ved kysten. Det er naturens legeplads med stenfrosne ansigter, kander og andre fantasifulde former.


På den sydøstlige del af Lemnos sommerfuglevinger tager vi helt sydpå til Skandali, hvor den lukkede skole må være den største skandale. Lukningen vidner om landsbyernes hårde kår. Nu må skolebørnene helt ind til Moudros 15 km derfra.


Den lidt større by Moudros bliver stedet for vort natlogi. Aftendrinken indtages på hovedgaden, hvor de forretningsdrivende står og sludre uden for de få butikker. Tiden har stået stille i et par årtier. Tankstationen for enden af gaden er udstyret med et oldgammelt Shell-skilt. Tanken belejres af 3 ældre herrer på de obligatoriske fletstole. Alt ånder fred og idyl, inden vi indtager middagen i solnedgangens skær foran Hotel Kyma. Det er altid et godt tegn, at mange lokale også spiser her.


Næste morgen går turen mod nordøst gennem bløde landskaber med flere vådområder, hvor hundredevis af flamingoer har pitstop. Lyden af sangfugle er i vore ører. Det kan være årsagen til, at vi ser  rigtig mange musvåger. De hænger konstant over vore hoveder.


- Det ligner indkørslen til Hanstholm, siger danske Kaare om  vejen til Lemnos nordligste by Plaka. Det skal være usagt, jeg har aldrig været i nærheden af Hanstholm, men Plaka ligger flot bag langstrakte bakker.


Kvindedomineret samfund

Hovedbyen Myrinas oprindelse fortoner sig i myternes tåger.


I følge de græske myter svigtede kvinderne på Lemnos at tilbede den smukke gudinde Afrodite. Hendes hævn var ildevarslende. Hun forbandede alle kvinderne med en helt ulidelig dårlig ånde. Resultatet var, at deres mænd ikke ville komme i nærheden af dem, men i stedet tog sig elskerinder fra det thrakiske fastland mod nordøst.


Nu var det kvindernes tur til at hævne sig. De besluttede at slå alle øens mænd ihjel og kaste dem i havet fra klippen Petassos ved Myrina by. Kun kongedatteren Hypsipyle skåner sin far Kong Thoas.


Da Jason og hans argonauter med helte som Herakles iblandt når frem til Lemnos i deres jagt på det gyldne skind bliver de godt modtaget af øens kvinder. Så godt og så længe, at Jason får to børn med Hypsipyle. Da Jason sejler videre mod den østlige ende af Sortehavet for at hente det gyldne skind, lover han at komme tilbage til Hypsipyle og deres to børn. Et løfte han ikke holder.


De græske myter viser sig altid at indeholde historiske sandheder. Og sådan er det også her. Flere græske øer med forbindelser til Thrakien i det nordøstlige Grækenland og ind i Tyrkiet og Bulgarien havde på et tidspunkt et stærkt matriakalsk samfund. Senere går de i opløsning under indflydelse af de græske mandsdominerede samfund. Navne som Myrina og Hypsipyle knytter sig både til Thrakien og myternes Amazoner. Samtidig tyder myten på en konflikt mellem den græske og thrakiske gudetro.


Men hvorfor kedelige historiske betragtninger, når man kan få dem serveret med levende menneskers underholdende kamp om magt og kærlighed?


Turismen i sin vorden

Ud for hotellet Kastro nyder vi den flammende solnedgang sætte brand i både hav og himmel omkring det hellige Athos-bjerg. Det  over 2.000 meter høje bjerg synes kun et stenkast væk med sine mere end 20 klostre, 2.000 munke og ingen adgang for kvinder. Alligevel er der 70 km derover.


På vores venstre side kan vi ane konturerne af den kæmpemæssige borg, der hæver sig over indsejlingen til hovedbyen Myrina. Borgen har tjent mange herrer i tidens løb. Først de gamle grækere som tempelgrund, senere Byzans med hovedsæde i Kostantinopel, siden genovesere og op i vor tid tyrkerne. De har alle sat deres præg på værket.


Lige nedenfor nyder byens ungdom en snak over frapéer i lange baner, mens tam-tam rytmerne dunker i højtalerne over deres hoveder. Deres smarte biler og motorcykler er parkeret så tæt på som muligt.


Hovedbyen Myrina har hvad der skal til af charme og shopping. Det lange, billøse hovedstrøg starter i den pittoreske havn med maleriske fiskerbåde og taverner med fletstole, runder byens borg og slutter mod nord bag statelige patriciervillaer og de bedste bystrande. Gågaden har et pænt udvalg af specielt tøj-, taske- og skoforretninger.


Prisniveauet er rimeligt, men svarer ikke helt til den lange afstand til Athen. Lemnos har levet godt af militæret på øen. Det er derfor spændende at se, om øen forstår at stille om til turismen med de stigende krav det medfører. Vil de unge med de dyre vaner forstå at honorere turisternes krav til et højere serviceniveau? Vil deres forældres legendariske gæstfrihed – filoxenia – blive videreført? Et problem der ikke kun gælder for Lemnos, men mange andre græske rejsemål.

Fakta

Areal: 476  kvadratkilometer.


Indbyggere: 17.000, heraf ca 4.000 i Myrina.


Links


www.lemnos.gr

www.visitgreece.gr

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Vejen til Lemnos

Ticket Only til naboøen Lesbos eller  rutefly til Athen og herfra videre med fly eller færge.


Vi valgte en Ticket Only med Apollo til Lesbos, blev i Mytilini by nogle dage, havde bestilt hotel over internettet og fløj videre. Et lille hop på 40 minutter til 275 kr pr næse. Tilbage fik vi plads på skibet Saos til knap 100 kr for en 6 timer lang nattur, men med en skøn solopgang og ankomst til Lesbos i havblik.


Strande

Da de fleste bor nær hovedbyen Myrina, kommer et lille udpluk af mange glimrende strande i området:


Agios Giannis ligger under den gamle charmerende landsby Kaspakas ca 4 km nord for Myrina. Stranden har en lille håndfuld taverner i højsæsonen.


Riha Nera er den bedste bystrand. Den ligger i Myrinas nordlige ende. Her er der også taverner og barer.


Plati er en fin sandstrand nedenfor landsbyen af samme navn lige syd for Myrina. Her er også flere vandsportsaktiviteter ud over taverner.


Thanos er en dejlig sandstrand, der er en af de lokales favoritter.Hvad skal ses?

- En aftentur på borgen i Myrina er et must. Her er man tæt på århundreders historie med en flot udsigt over byen og Athos-bjerget. En flok rådyr græsser fredeligt på det store borgområde.


- Den historisk interesserede bør naturligvis se Hefaistia, Kavirio og ikke mindst Poliochni.


- Kakabos er navnet på en lille hulekirke i klipperne bag Myrina. En dejlig frisk spadserertur op gennem fredfyldte landskaber med en smuk udsigt.