Åbenbaring på Patmos

 



Johnni Balslev ©


Patmos toner frem på lang afstand. Højt over øen ses en lille hvid stribe. Over striben noget gråt og så endnu en hvid stribe. Det ser meget mærkeligt ud, hvis man ikke lige ved, hvad det er. Som båden nærmer sig toner den lille by Chora frem af disen. De hvide huse i den lille bjergby klynger sig til foden af det store mørke, befæstede kloster, kronet af en lille kalkstribe på  forsvarsværkerne.


Stilfuld atmosfære

Som en noget yngre mand ankom jeg i 1980’erne til Patmos fra naboøen Leros, hvor vandet var sluppet op. 35 grader i skyggen og ingen mulighed for et bad, ikke engang et koldt.


Straks jeg satte foden i land på Patmos kunne jeg mærke den anderledes atmosfære. Den stilfulde ro.


Kontrasten var stor, da jeg temlig svedig og usoigneret trådte ind i værelset på det første hotel på promenaden. Forventningerne var ikke høje. Bare der var koldt vand i hanerne. Men allerede i døren til værelset på Hotel Chris kunne jeg mærke en behagelig, let krydret duft fra de mørke møbler. De gedigne møbler stod flot til de hvide vægge, det sirlige linned og de bløde håndklæder. Og det var det lifligste varme vand, der strømmede ud fra bruseren. Herligt.


Den samme atmosfære rammer mig her mange år senere. Det er ikke samme hotel og slet ikke samme duft. Hotellet er fint, men vigtigere er det, at øens atmosfære stadig er i en klasse for sig.


Atmosfæren på Patmos er stilfuld og uden den sædvanlige ungdommelige larm fra overdimensionerede højttalere. Her er stille og fredeligt. Selv udbudet af kunsthåndværk og tøj er over snittet på de andre øer.


I højsæsonen kan der i nogle timer være et heftigt mylder af krydstogtsturister, men ellers bærer øen præg af en vis andægtighed, uden at være kedelig.


Den hellige ø

Denne lille ø Patmos lige syd for Samos er den nordligste ø i Dodekaneserne. Den er ganske vist lille, men alligevel en af Grækenlands mest kendte og helligste. Det var her Johannes havde sin åbenbaring, som jeg havde min i en noget mindre målestok næsten 2000 år senere.


Johannes var forvist af romerne under Kejser Domitian fra Efesus i det nuværende Tyrkiet på grund af sin agitation for kristendommen i år 95. Han tilbragte knap 2 år på øen og konverterede ifølge overleveringen de romerske besættere til kristendommen.


I dag kan man besøge den grotte, hvor Johannes skulle have fået sin guddommelige inspiration til at skrive det mest afvigende kapitel i Det ny Testamente. Han skrev nu ikke selv beretningen ned, men dikterede den til sin unge discipel Prochoros.  Johannes Åbenbaringen beskriver i næsten svulstige vendinger det helvede, der venter de vantro, og det himmerige, de troende har i udsigt.


Mange mener, at Johannes er den samme som skrev Johannes-evangeliet og andre at han måske er apostlen med samme navn. Men intet i Johannes sprogbrug og stil kan umiddelbart knytte ham til andre end den mand, der skrev åbenbaringen til syv kristne menigheder i Lilleasien.


Apokalypsen om verdens undergang ved den onde hersker (mærket med tallet 666 i kpt. 13, vers 18) og de kristnes vej til en vidunderlig ny verden har ført til mange spekulationer. Da man udvalgte skrifterne til det ny testamente i 400-tallet, blev hans kapitel sikkert valgt som det sidste for at give håb til de  forfulgte kristne og de mange, der levede et liv i udsigtsløs elendighed.


Det rige kloster

Patmos har ingen lufthavn og får det heller ikke, hvis det står til øens styre. Øen har to store beboede nonneklostrer og to med munke. Hertil skal lægges et større antal med 2-4 munke.


En morgenfrisk tur på gåben, med taxi eller lokalbus de 200 meter op til klostret i byen Chora er en oplevelse ud over det sædvanlige. Selve den hvide bys labyrintiske gader indbyder til at fare vild for sjov. Der er ingen muligheder for indkøb af dagligvare i Chora, men rigeligt med souvenirshops, taverner og barer. Mange hovedrige og kendte udlændige har deres gang i byen.


Christodoudolus kloster fra 1088 blev bygget på foranledning af den byzantiske patriark i Konstantinopel Alexios I Komnenos. Han gav opgaven med bygningen af det nye kloster til Christodoulus. Han var kendt som en handlekraftig munk med kors og sværd i hver sin hånd. Han var samtidig og sammenlignelig med Biskop Absalon i København.


Den unge munk Isiodoros sidder på en stol i åbenbaringsgrotten og sørger for, at folk viser den fornødne respekt for stedet.


- Vi er 20 præster og munke i klostret. Alle er uddannet på Den Patmiske Skole i nærheden, og enkelte har fået en videregående uddannelse i udlandet, oplyser Isiodoros på græsk.


Netop den videregående uddannelse kan stimulere tilgangen til klostret.


Klostret har gennem århundreder modtaget og indsamlet utallige manuskripter, bøger, religiøse smykker og ikoner. Mange kom fra nedlagte menigheder i Lilleasien.


Af de mest spændende kan nævnes uddrag af Markus-evangeliet fra 500-tallet. Dette ældste manuskript på klostret er skrevet på lyserødt pergament. Dokumentet, der i 1088 overdrager munken Chrisdodoulos øen og klostret, hænger på væggen.


Personligt er jeg meget fascineret af et rigt illustreret udsnit af Jobs Bog fra slutningen af 600-tallet. Mange beundrer den flotte ikon malet af El Greco i 1560’erne.


Bliv væk

Desværre bliver det kun til en meget kort visit denne gang. Men under morgenfotograferingen, hvor vi venter på færgen, kalder kioskdamen mig hen til sig. - Værsgo, du skal lige ha’ et par kager til rejsen.


En udenlandsk rejsejournalistkollega beskriver Patmos på sin egen måde: Patmos er en ø, der går ind under huden og i blodet på en. Man vil gerne have den i fred for sig selv. Synd det med spedalskheden på øen...

Fakta

Patmos er på kun 34 kvkm, med omkring 2.500 indbyggere.


Chora, Johannes åbenbaringsgrotte og klostret er på UNESCOS World Heritage List.


Links

www.patmos.gr

www.patmos-island.com

www.visitgreece.gr


Se billedserien om Patmos...

Rejsen dertil

Fly med sas.dk eller norwegian.dk til Athen. Derfra videre til naboøerne Leros eller Samos. Resten af turen foregår med færge, flyvebåd eller katamaran. Med god planlægning kan turen fra Athen gøres på ca 3 timer.



Charter

www.apollorejser.dk

www.tui.dk

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html


Strande

Patmos har nogle udmærkede strande. Men badesko er det altid godt at have med. Mod nord er det Lambi, Lefkon, Agriolivado, Meloi, mens den mest børnevenlige er Kambos. Mod syd er der Grikou som det mest turisttudviklede sted på Patmos, Petra Bay og så den øde sandstrand Psili Ammos, der bedst kan nås med båd fra Skala.