Puerto de la Cruz

 Johnni Balslev ©


Der er ikke den mindste lille hvide krusning på Atlantens bølger. Alligevel rejser dønningerne sig meterhøje ind over de sorte lavaklipper for at knække sammen i frådende skumsprøjt. Af samme grund er stranden Playa Jardin og den gamle havnemole i Puerto de la Cruz lukket af for al færdsel. Hele indersiden af  havnemolens massive stensætning er slået ned af havet.


Folk samles langs stranden for at betragte det imponerende syn. Bortset fra resterne af denne atlantiske orkan er vinden stille og temperaturen omkring de 25 grader.


Lige neden for den kendte Loro Park skutter fiskerbyen Punta Brava sig i skumsprøjtene. Byen er omgivet af havet på tre sider. Den hyggelige Restaurant Tambo ligger på første parket til sceneriet.


En ældre kvinde sidder i silhuet foran os på restaurantens terrasse. Lige ud for hende brækker bølgerne over, og personalet forsøger at fortælle hende, at hun nok skal rykke lidt ind i læ med sin mad og vin.


Hun forstår ikke rigtig, hvad de mener, men vender sig mod os. Vi forklarer hende, at der sikkert kommer lidt for meget salt i maden, hvis hun bliver siddende. Det viser sig, at hun er dansker. Vi falder i snak med hende. Edel var allerede på besøg i Puerto de la Cruz med sin mand i 1960’erne.


- Dengang kom de fattige landarbejdere ned på stranden om søndagen. De tilberedte mad over åben ild og skyllede det hele af i havet bagefter, fortæller hun. Hun rykker lidt mere ind i læ.


Puertos charme

Vi spiser dagens store hovedmåltid her på terrassen ved siden af bølger i 5 meters højde. Vi deles om hvidløgsbrød, blæksprutter i vinagre, canariske saltede kartofler med den stærke røde mojo-sovs, en portion sømandsspaghetti og en salat a la Tambo. Med en flaske vin, en ½ l vand og 2 gange kaffe bliver det ca 300 kr. Et af de dyreste men også et af de mest uforglemmelige måltider på denne tur.


Vejen ind til centrum går langs den forholdsvis nyanlagte Playa Jardin. For et par dage siden var stranden tæt pakket med badegæster. Her er grønne anlæg, restauranter og gode bade- og omklædningsrum. Igen er det arkitekten Cesar Manriques fra Lanzarote, der har designet strandens mange anlæg med stier, skulpturer og planter. Men uden for Lanzarote står hans drøm om rene linier i kontrast til de store betonhoteller, man byggede i 1970’erne og 80’erne. Det ville dog have glædet ham, at myndighederne nu kræver den charmerende canariske byggestil overholdt i Puerto de la Cruz’  centrum. Nybyggerierne begrænses i højden, forsynes med tegltag og udskårne træbalkoner.


Centrum af Puerto de la Cruz har derfor sin egen charme. Gå blot en tur bag den store kirke i gader som Calle de Iriarte med sidegader, kig ind i hotellerne Marquesa og Monopol foran kirken. Det er skønne gamle kolonihuse med patio og smukt udskårne svalegange i træ. Sådan et hus findes også på den centrale Plaza del Charco. Huset Rincon del Puerto indeholder barer og restauranter. Fra Plaza Charco kan man tage gågaden Calle Puerto Viejo og dreje til højre ind i et af byens gamle kvarterer. Vi holder selv af den lille Plaza Benito Peres Galdos, hvor de lokale unger leger i palmetræernes skygge, og den lille restaurant Maracaibo serverer spanske retter og byens bedste Sangria. Vær dog opmærksom på, at værtsparret holder siesta fra ca 15:30 – 19.


Det er stadig en god idé at følge efter de lokale, hvis man vil spise eller have en drink. Prisforskellene er store. En stor fadøl (Jarra) svinger mellem ca 10 og 25 kr. En drink med vand fra ca 25 – 45 kr. En tapasfrokost kan fås på en lokal Taberna eller Cafeteria til 9 – 10 € for to retter, en stor fadøl og en kaffe. Det er ca 70 kr. Andre steder er det nemt det dobbelte.


Når jeg betragter Puerto de la Cruz som et af canarieørenes mest attraktive rejsemål, hænger det sammen med byens utroligt smukke beliggenhed i bunden af den frodige Orotava-dal. Her nede fra havnebyen, som i starten var udskibningshavn for sukker, vin og senere bananer fra hovedbyen La Orotava højere oppe i dalen, er der en pragtfuld udsigt op over det grønne La Paz-område, hen over bananplantager til byen La Orotava for så at fortsætte op til store pinjeskove, der først slutter på kanten af månelandskabet Las Canadas oppe i 2200 meters højde. Her starter kraterkanten til verdens trediestørste vulkan. Nede fra Puerto hæver vulkanen Teide sig majestætisk op i 3718 meters højde. Men oppe i selve krateret fylder Spaniens højeste bjerg ikke meget. Samtidig er Puerto også en by med  45.000 fastboende, der bløder turismen op med lokalkolorit. Selv en gammel skærsliber er der endnu plads til.


En romantisk have

Bydelen La Paz på et platau over Puerto har mange hoteller med en flot udsigt, og i bydelens gader ses Strelitza, Bourganvilla, Ibiscus og julestjerner i flotte farvepaletter. Et par dyre modeforretninger understreger bydelens lidt mere eksklusive indtryk.


På kanten til La Paz ligger en gammel ejendom med en smuk, næsten ukendt orkide-have. Sitio Litre (Little’s Place) blev købt af en engelsk købmand i 1774. Inden da havde det en kort fortid som kloster. Archibald Little tilplantede den store have. Den blev yderligere udvidet af familien Smith, der ejede ejendommen fra 1856 til 1996. Den tyske opdagelsesrejsende Alexander von Humboldt var kun én i en lang række af berømtheder, der besøgte den romantiske have. Han var her i 1799 og Agatha Christie hentede inspiration til sin roman The Mysterious Mr Quin, der foregår i Puerto. Hun var her med sin datter Rosalyn i 1927, kort efter skilsmissen fra sin første mand. Den smukke og fredfyldte have har udstillet en lang række af den kendte engelske botaniske maler Marianne Norths kunstværker fra haven i 1875. De viser, at haven ikke har ændret sig nævneværdigt de seneste 130 år.


Vi havde valgt at bo på Hotel Quinta Park i bydelen Santa Ursula nogle kilometer uden for Puerto. Hotellet er kendt af mange danskere for sin flotte beliggenhed med udsigt til hele Orotavadalen med Teide, bananplantager og det brusende hav. Hotellet er i sig selv velforsynet med faciliteter, men der er nu kommet en enkelt restaurant lige i nærheden. Heldigvis er der en gratis hotelbus, der fragter os frem os tilbage til Puerto. Når den stopper om aftenen, koster det 100 kr med taxi. Det er ikke nogen god idé at køre rundt i de mange ensrettede gader i Puerto i lejet bil. Og så er en ulovligt parkeret bil ikke længe om at havne i politiets varetægt.


Vi kan iøvrigt anbefale en lille spadseretur over gangbroen til byen Santa Ursula. Den har et lokalt præg med butikker og restauranter. Herfra kan man tage bus 101 til den charmerende gamle by La Orotava kun ca 5 km væk.


Kolonibyen

La Orotava var hovedbyen for de første spanske kolonister. Her  gik produktionen fra sukkerrør over vin til de bananplantager, man stadig ser i dag. Den lille søde banan er ikke så holdbar som mange Sydamerikanske typer, men den smager fremragende.


At det ikke var en dårlig forretning ses af de mange store byhuse fra kolonitiden. Casas de los Balcones kaldes en gruppe af dem. Det mest besøgte ”balkonhus”er Casa de Fonseca (Casa de los Balcones). Huset er idag hjemsted for en broderiskole, der holder liv i den canariske broderitradition. Selv med en stor forretning i stueetagen er der en dejlig atmosfære i patioen bag huset. Her kan man mod at slippe ca 10 kr få adgang til førstesalens museum. Her er der ikke mange gæster, men de fine tablauer viser, hvordan en rigmandsfamilie havde indrettet sig med en stab af stuepiger og køkkenfolk.


Området omkring Casa de las Balcones kan godt bære en lille rundtur. Kig ind ved det gamle Treenighedshospital skråt overfor. Her er der en flot udsigt over Orotava-dalen og så en lille svingtromle, hvor hittebørn blev afleveret.


I gaderne ned mod centrum lægger de gamle huses gårde op til et smugkig. Et sted er det et lægecenter, et andet restaurant, et tredie hotel osv.


Pladsen foran Rådhuset er afbildet på mange postkort. Her lægges hvert år i juni (Corpus Christi) en kæmpestor mosaik af blomsterblade. Bag rådhuset er der en lille hyggelig botanisk have med overraskende mange eksotiske planter. Lige over for haven går der en passage ind til den meget store terrasseformede park Jardin Victoria.


Pladsen neden for parken er byens centrum. Her får de lokale sig en sludder over en kop kaffe ved siden af den lille musikpavillon. Udsigten ned over byen, dalen og Puerto er flot her i 350 meters højde. 

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html