Bedste rejsemålsservice 2012

 


Den danske charterindustri var på sit højeste i en tid, hvor præsten fra Tjæreborg var nærmere himlen end os andre og Spies gav den med stok, champagne og morgenbolledamer.


Det blev muligt at drøne sydpå til sol og varme uden at spekulere for meget på prisen.


Dengang tærskede vi først rundt i tykke kataloger med indsatte prislister. De viste store oversigter over hoteller, afgange, flytyper og priser. Den gang vidste vi lige nøjagtigt, hvad vi kunne forvente af service ude på rejsemålet. Vi blev simpelthen puslet i hovede og nummer af en flok smilende rejseledere. Havde vi lyst til at hente information, var der masser af den på opslagstavler og i tykke informationsmapper. En rejseleder kiggede også indeom på hotellet hver dag. Ellers var bureaukontoret åbent det meste af dagen.


Det pudsige er så, at de store rejsebureauer ikke tjente imponerende meget på rejserne. Præsten tjente derimod en del på sit flyselskab Sterling Airways og Spies tjente mest på værdipapirer. Men sjovt var det.


Dansk charter er udenlandsk

Nu er de største rejsebureauer på udenlandske hænder. Spies er ejet af engelske Thomas Cook, Star Tour af den store tyske rejsekoncern TUI, Apollo af det schweiziske Kuoni og endelig er Bravo Tours ejet af islændinge. Spies, Star Tour og Apollo er organiseret i nordiske underafdelinger med hovedkontorer i Stockholm.


Med de udenlandske overtagelser af den danske charterbranche blev det nye tider. Nu skulle der tjenes penge. Især selskabernes administrationer og salgsafdelinger gennemgik en omfattende slankekur og effektivisering. Heller ikke personalet ude på rejsemålene gik fri.


Det der før var et ensartet tilbud om service på rejsemålet er nu langt mere nuanceret. Det ændrede serviceniveau skal dog ikke kun bedømmes ud fra hensynet til en stigende indtjening, men også ses som en reaktion på de nu rejsevante danskeres forskellige behov for service.


Vi tager et kig på den service de fire største charterarrangører tilbyder kunderne ude på rejsemålet. Vores tjek tager udgangspunkt i rejsemålene Playa de las Americas på Tenerife i begyndelsen af 2012 og den græske ø Rhodos her i forsommeren.


Ankomsten

Efter vores rejse i superlækre fly, men med stort set samme trange siddekomfort som i branchens barndom, ankommer vi forventningsfulde til rejsemålet.


Alle charterbureauer satser hårdt på at modtage gæsterne helt fremme ved udgangen. Det gælder om at få alle ud til busserne så hurtigt som muligt. Ude ved busserne stiger rejselederen op, byder velkommen og deler lidt informationsmateriale ud. Som regel en trykt folder, et kort og en oversigt over udflugter med info om bureauets servicetilbud.


Her er det kun Bravo Tours, der konsekvent beholder den dansktalende rejseleder i bussen helt frem til hotellet. De øvrige har et blandet koncept. Men for det meste stiger rejselederen ud igen og overlader transferen til den lokale buschauffør. Ofte er det fordi bureauerne har mange ankommende fly efter hinanden. Fra alle egne af Norden.


Inspirationsmødet

Kært barn har mange navne, og velkomst-, inspirations- eller informationsmøde dækker over det samme. Her får man som gæst en introduktion til rejsemålet og  får lidt at vide om rejsebureauets service- og udflugtstilbud. Bagefter er der spørgsmål og tilmelding til udflugter.


Sådan et møde må gerne være kort og levende, gerne en vekslen mellem flere guider. Før i tiden skulle et rejsemål tjene sig selv hjem gennem salget af udflugter. Om det stadig er sådan kan være svært at bedømme ud fra de store variationer, der er på velkomstmøderne. Nogle er meget stimulerende og andre alt andet end inspirerende. Bravo Tours synes at gøre en målrettet indsats for at levendegøre deres informationsmøder. Det er også noget nemmere at køre en god portion humor ind, når man henvender sig til gæster med samme nationalitet.


Gæsternes bibel

Hjemme på hotellet er informationsbøgerne nærmest en bibel for gæster, der vil vide mere om rejsemålet. De gamle informationstavler er helt afskaffet i den danske charterbranche. Mange andre nationer bruger dem stadig. Men kønne er de sjældent.


Der er utrolig stor forskel på informationsbøgernes indhold. På samme rejsemål kan de variere fra 6 til 69 sider. Bravo Tours og Spies har meget fyldige mapper med masser af praktiske oplyninger og forslag til oplevelser på egen hånd, mens Apollo og Star Tour har samlet dansk, svensk, norsk og evt. finsk i samme mappe. Deres informationer handler mest om social ansvarlighed og andet, der ikke er særlig relevant for gæsterne på rejsemålet.


Jamen vore gæster kan hente mange oplysninger på nettet og i vores miniguider vil Apollo og Star Tour nok hævde. Sandt nok. Apollo har nogle glimrende Destination Insider-foldere med gode tips fra deres rejseledere. Star Tour har masser af tips fra deres egne gæster. De kan dog være vanskelige at hitte rundt i på nettet. Men både Bravo og Spies har også fyldige oplysninger på nettet.


Står man ude et sted, hvor internettet ikke lige er ved hånden, er det nu rart med en informationsmappe, der hurtigt kan vedligeholdes af destinationskontoret. Den vedligeholdelse må også gerne betyde, at bureauerne skriver på dansk til danske gæster, ikke en blanding af flere sprog. Det er utjekket.


Døgnkontakt

Alle charterbureauer giver i dag gæsterne mulighed for at kontakte dem telefonisk døgnet rundt. Dog helst ikke om resultatet af en fodboldkamp klokken 3 om morgenen. Apollo og Star Tour gør en del ud af den elektroniske kontakt gennem chat med rejselederne og SMS-service. Bravo Tours holder fast i den personlige kontakt med hyppige rejselederbesøg på hotellet og et bureaukontor med faste åbningstider.


Apollo, Spies og Star Tour har ofte et administrationskontor uden almindelig adgang for gæster. Til gengæld har de et servicecenter centralt placeret med faste, korte åbningstider.


På tur

Når nu svenske gæster naturligt nok er i overtal i de nordiske afdelinger af Spies/Ving Resor, Star Tour/ Fritidsresor og hos Apollo, er der også flest svenske guider i disse bureauer. Men det er stadig et problem for mange danskere, at guiden ikke er forståelig nok. Spies gjorde for nogle år siden et pænt forsøg på at rette op på det forhold.


I dag er der mange tilbud om udflugter med bureauernes samarbejdspartnere. I praksis betyder det, at mange udflugter er med engelsktalende guide. Flere bureauer har kun 2-3 ugentlige udflugter med skandinavisk talende guide. Spies tilbyder udflugter til halv pris, hvis man går med til et salgsmøde for uldprodukter før turen.


Et kig på de fire bureauers udflugtsprogrammer til de populæreste udflugtsmål som Teide på Tenerife og Lindos på Rhodos viser, at Bravo Tours er klart billigst. Spies og Star Tour ligger dyrest. Der er op til 3-400 kr at spare for en familie med to børn under 12 på hver af de to udflugter.


Vinderen er

Når det kommer til servicetilbudene ude på rejsemålene, synes Bravo Tours at være en klar vinder. Bravo kan måske virke lidt gammeldags i konceptet, men de viser en holdning med stor respekt for kunderne. Det gælder rejselederservicen, informationsniveauet og priserne på udflugter.


Spies, Apollo og Star Tour kæmper helt klart en anden kamp inden for mere svensk dominerede rammer. Her synes Spies at slippe bedst fra det dilemma. Spies har fået flere dansktalende rejseledere og deres informationsniveau er på højde med Bravos. Apollo og Star Tour har en mere elektronisk tilgang til servicen og deres tynde informationsmapper handler for meget om sikkerhedsregler og socialt ansvar end om konkret, mellemfolkelig information til kunderne.



Vi tager et kig på de forskelle, der er på de største charterbureauers tilbud ude på rejsemålene.


© Johnni Balslev

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html