Roskilde er det rigtige Korsbæk

 



© Johnni Balslev


Når Matador ruller over skærmen for syvende gang, vil en meget stor del af den danske befolkning igen være tryllebundet af livet i provinsbyen Korsbæk. Sammentrækningen af Korsør og Holbæk dækker imidlertid over forfatteren Lise Nørgaards egen fødeby Roskilde. Den tager vi et nærmere kig på.


En slentretur i Roskilde kan nemt starte fra Danmarks ældste jernbanestation. I hundredetusindevis af unge har haft retning mod syd og Roskildefestivalen, men vi går vi mod nord og centrum af byen. Straks uden for stationsbygningen fra 1847 støder vi ind i de fem meter høje, farverige stenkrukker af Peter Brandes. Krukkerne leder ned til Roskildes hovedstrøg Algade.


Selv om Roskilde har et storcenter er indkøbsmiljøet meget levende langs Algade og Skomagergade. Der er endda plads til fine specialforretninger i sidegaderne. I Algade 37 har Jane Onø indrettet en meget hyggelig Korsbæk-butik, med en atmosfære fra før verden gik af lave. I år er den udvidet med en lille café med plydssofaer og Stauning på væggen.


Lise Nørgaard på bænken

Længere henne ad gaden sidder Lise Nørgaard på en bænk ud for Djalma Lunds gamle købmandsgård. Broncefiguren er udført af kunstneren Mette Agerbæk. Figuren er placeret på en granitbænk, hvor man kan sætte sig og snakke lidt til Lise Nørgård. Her sætter hendes børn sig også.


- Så siger jeg dem ikke imod, kommenterede en smilende 93-årig ved indvielsen i 2010.


Stændertorvet er det naturlige centrum af Roskilde. Her ses fine gamle historiske bygninger med Domkirken i baggrunden. Onsdag og lørdag er der livlig torvedag med fisk, kød, ost og grønt. Suppleret med brugskunst, smykker og tøj.


Fortsættelsen af hovedstrøget hedder nu Skomagergade. Caféer og forretninger veksler mellem hinanden ned til Ringstedgade, hvor et smut til venstre hen til Lützhøfts gamle købmandsgård i nr 6-8 er for både børn og voksne.


Nipsenåle og solbærrom

Glansbilleder, påklædningsdukker, nipsenåle, Rex, ATA skurepulver, solbærrom, bolcher og frugtsaft er en lille del af det store udvalg på over 1000 varer. Meget sælges i løs vægt. Man er velkommen bag om disken og i kontoret. Alt er ført tilbage til udseendet i 1920'erne. Butikken er en del af Roskilde Museum.


Omme i gården spankulerer hønsene rundt ved indgangen til håndværkermuseet på første sal. Her findes værktøj til hjulmagere, snedkere og skomagere.


Ved siden af Lützhøfts købmandsbutik ligger den historiske slagterbutik. Om lørdagen kan den tidligere leder af slagteriskolen Karl Teglmand fortælle, hvorfor der i 1935 var hele 31 slagterforretninger i Roskilde, i dag kun 3. Som dreng blev Karl Teglmand selv sendt ned at hente slagtervarer hver eneste dag. Man havde simpelhen ingen køleskabe til opbevaring.


Et sug i maven

Nu returnerer vi til Skomagergade, men går hurtigt til venstre af den meget charmerende Karen Olsdatters Stræde krydret med restaurant, smykke-, tøj- og garnforretninger. For enden af den drejes til højre ad Bondetinget op til den imponerende Domkirke.


Intet sted i Danmark får man et så spændende indblik i dansk arkitekturhistorie. Rammen er den meget smukke kirke i fransk gotisk stil fra 1200-tallet. Siden er 25 regenter begravet i kirken. Mange i tidstypiske sidebygninger. Som Christian den Fjerdes overdådige rennæssancekapel og Frederik den Femtes stilrene nyklassisiske kapel. Selv en ikke specielt kirkeinteresseret får et sug i maven over denne smukke, nyrenoverede kirke. Entréen på 60 kr går blandt andet til den flotte guidebog, der følger med billetten.


Danmarks ældste kirke

Nu kunne man vende næsen hjemefter gennem Det Gule Palæ ved siden af Domkirken og forbi det gamle jomfrukloster længere fremme. Men prøv om ikke der kan blive tid til et smut ned fra Domkirken over byparken til kanten af Roskilde Fjord med den gamle fiskerby Sct.Jørgensbjerg og Vikingeskibsmuseet.


Sct. Jørgensbjerg Kirke troner på en lille bakketop oven for fjorden. Kirken er Danmarks ældste, bygget ca 1080-1100. Den er  omgivet af gamle idylliske småhuse med udsigt over Roskilde Fjord. Kirken er bygget i frådsten. Det er en speciel kalksten, der blev udskåret af kildekalk ved Roskildes mange naturlige kilder. Roskilde Domkirke havde en forgænger bygget af frådsten.


Vikingeskib fra Dublin

Fra Sct. Jørgensbjerg er der kun kort vej ned til Vikingeskibsmuseet. Museet har en bred palet af aktiviteter, blandt dem tovfletning og sejlads i vikingeskibe. Det mest imponerende er nok kopien af et 30 meter langt vikingeskib "Havhingsten fra Glendalough".


Skibet var i sin tid bygget i Dublin i 1042 og blev sikkert sejlet til Danmark af vikinger, der søgte hjælp hos den danske konge til kamp mod irerne. Men kongen Svend Estridsen var nok mere optaget af at holde sammen på de øvrige dele af riget. 30 år senere blev Havhingsten sænket som del af et maritimt forsvarsværk i Roskilde Fjord sammen med fire andre såkaldte Skuldelev-skibe. Det nybyggede langskib har blandt andet været en tur til Dublin og tilbage igen.


Roskildes historie starter allerede mens København træder sine barnesko. I dag er Roskilde en særdeles levende handelsby med et langt større udvalg af forretninger og oplevelser end den gang Damernes Magasin blev udkonkurreret af Skjerns Magasiner.

Info

visitroskilde.dk

vikingeskibsmuseet.dk


Se også billedserien fra Roskilde og om Havhingsten...

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html