Øhop i Øhavet

 

© Johnni Balslev


Mange danskere har været på øhop i Det Græske Øhav. Knap så mange har været på øhop i Det Sydfynske Øhav. Det er en skam. Så vi tager et nærmere kig på et par af mulighederne for at besøge øhavets grønne øer.



I sundets snoninger troner havnebyen med sine snævre stræder og gamle husfacader i læ for vinden. I havnen en maskulin industrikultur med kornsiloer, store monteringshaller og flydedok med strandede skibe.


Øhavets hovedstad Svendborg er et glimrende udgangspunkt for øhop. Byen har en levende maritim historie med en aktiv havn og flere traditionsrige skoler for uddannelse af søfolk og søofficerer. Oven i det er byen en charmerende gammel købstad med glimrende shoppingmuligheder og et levende kulturliv.


I havnen er der stadig et skibsværft, og de efterhånden sjældne coastere sejler stadig ud og ind i skyggen af kajernes store kornsiloer. I den anden ende er der et flot kig til gamle skonnerter, der holdes i topform og udlejes til alle mulige former for arrangementer. Men vigtigst er det nok, at havnen har tre færgeruter til større eller mindre øer i det smukke øhav. Om sommeren er der i tilgift en turistrute med den gamle damper Helge til øerne Taasinge og Thurø.


Færgen til Ærøskøbing svinger elegant rundt og bakker ind i sit leje ved den gamle træskibsbro. Her ligger en samling af de flotteste træskibe, fra små joller til imponerende tremastede skonnerter.


Bryllupsøen

Man skulle tro, at det var svært for udlændinge at finde til Ærø, alene på grund af æ og ø i navnet. Men sådan er det heldigvis ikke. Mange udenlandske par finder til Ærø for at blive gift.


- Ja, her i 2016 regner vi med, at op mod 3.000 par bliver gift på Ærø, oplyser Ærøs turist- og erhvervschef Carl Jørgen Heide.


- De kommer fra hele verden. Her for nyligt havde vi et kinesisk par. Det var to kvinder. Mange par er bøsser og lesbiske. For en afgift på 500 kr kan de få en bekræftelse på deres ægteskabelige forhold. De fleste tager en enkelt overnatning på Ærø.


Færgen fra Svendborg lægger til i Ærøskøbing. En by der er indbegrebet af gammel dansk stokroseidyl. De snævre krogede gader giver fine kig til de fredede bindingsværkshuse med kunstnerisk udsmykkede døre. Tag et kig ind i Flaske-Peters store samling af skibe i flasker. En finurlig samling af flaskeskibe med huse i baggrunden eller oven på hinanden. Museet ligger i den gamle fattiggård, hvor der også er blevet plads til et lille hospitalsmuseum med instrumenter, man nødigt ville lægge krop til i dag.


Ærøs største by Marstal er en mere maskulin by med sit værft og maritime historie. En historie man kan få et fint indtryk af på byens søfartsmuseum. Men i virkelighedens verden har man nedlagt færgeruten fra Rudkøbing på Langeland. Marstals værft er også en skygge af sin stolte fortid. Som en slags kompensation har man gjort det gratis at køre med bus rundt på Ærø. Og Nevrestien er en smukt anlagt cykelsti på 11 km langs vandet mellem Ærøskøbing og Marstal.


Galleri i telefonboks

Ærø ses i det hele taget fint fra en cykel. Lej en for ca 80 kr i døgnet eller tag en med herover med færgen. Ærø er tilpas i størrelse til cykel- og vandreture. Øen er kun omkring 20 km lang og nogle km bred. Turistbureauet på havnen i Ærøskøbing har et fint cykelkort.


Et af øens smukkeste landskaber har en flok kloge lodsejere ladet ligge uden afgrødedyrkning. Ærøs naturpark plejes af får og køer. De blidt bølgende bakker giver flotte kig til øhavet, mens et par køer kigger overbærende på dig.


Hvis man tager direkte herfra og over på vestsiden af Ærø, kommer man til det helt specielle istidslandskab ved Voderup Klint. Den 33 meter høje klint strækker sine terrasseformede bakker ned mod havet over en strækning på 3,5 km. Et imponerende sted.


Vi gør holdt ved en lille gul telefonboks i vejkanten. Javel, en gammel østtysk telefonboks. Døren åbnes og afslører Danmarks mindste galleri. Én gang om året afsløres årets maleri. Galleriets ejer Dietmar Vettermann var tidligere borgmester i Østtyskland, men har i dag omdannet sin have i Tværmark til en lille skulpturpark.


Helt mod nordvest er Skjoldnæs Fyr omgivet af en af Danmarks bedste seaside golfbaner. Skulle man have travlt, kan man lande på Ærøs lille flyveplads og smutte op til et slag golf.


Heroppe nordpå må man ikke misse Søbygård. Det er Ærøs kulturelle centrum med en masse aktiviteter for både børn og voksne. Selve gården ligger omgivet af en voldgrav med vindebro. Katrine Kromann fortæller, at man har et flot program for koncerter i salen dekoreret med farverige oplæg til kirkemosaikker af kunstneren Sven Havsteen Mikkelsen. Her er maleri- og fotoudstillinger. Hver tirsdag samles man om naturlig biavl, og der er middelaldermarked med bueskydning og meget mere. Se arremus.dk.


Rundturen på Ærø kan passende afsluttes med en dukkert på Vestre Strand ved Ærøskøbing. Stranden er en blidt skrånende lavvandet, børnevenlig sandstrand. Stranden kranses af de herligste små, farverige badehuse. Husene er op mod hundrede år gamle og svære at få fat i. De går i arv gennem de samme familier i generationer. Solnedgangen over huse og strand er noget af det smukkeste.




Danmarks bedste is

Skarø besejles flere gange om dagen af den lille bilfærge Højestene fra Svendborg. Færgen sejler videre til storebror Drejø. Et ophold på Skarø får hurtigt blodtrykket til at dale og dagligdagens bekymringer bliver vendt i kikkerten. Samtidig er du kommet til en ø med Danmarks sundeste og mest smagfulde is.


Britta Tarp og Martin Jørgensen flyttede til Skarø for 15 år siden. De flyttede fra et økologisk landbrug nord for Faaborg på Fyn.


Siden købet af huset har de to oparbejdet en isforretning baseret på de sundeste og mest ærlige råvarer. Isen sødes med birkesaft og sukkertang og alle tilsatte bær er økologisk dyrkede og nedfrosset. I deres lille cáfe overfor kvækkende klokkefrøer i gadekæret, kan du få fine smagsprøver direkte fra fabrikken ved siden af.


- Jeg har ikke fortrudt et øjeblik, siger Britta Tarp med et smil i øjenkrogen. Ganske vist er vi ikke mere end 26 indbyggere, men vi hjælper hinanden, så godt vi kan. Der er et utroligt sammenhold.


Britta Tarp står for den daglige produktion af is, mens Martin Jørgensen er biokemikeren, der står inde for det sunde i isen. Netop nu er han i Singapore. Singapore Airlines bruger Skarø gourmet-is til deres kunder. Den hedder selvfølgelig Singapore Sling, men dog uden alkohol. Martin Jørgensen står også for en ernæringsrig is, der bruges på plejehjem og hospitaler. Den smagfulde is er fyldt med proteiner. Den glider let ned hos patienter med manglende appetit.


Ved siden af sit arbejde som direktør for isfabrikken har Britta Tarp også været havnefoged, kirketjener og graver. Men nu er det blevet for meget. Arbejdet som graver ved kirken er opslået ledigt.


Om sommeren har Café Sommersild nær havnen åbent for selskaber. De har også en større teltplads med en mobil sauna, der kan køres helt ned i strandkanten.


Ude i den nordlige ende af Skarø ligger øens kønne kapel. På den lille kirkegård ligger to unge flyvere begravet. De blev skudt ned af tyskerne i begyndelsen af 1944. Men ellers er det blot at nyde stilheden og det blide landskab mod øhavet.


Livlig idyl på Drejø

Der er noget mere liv på storebror Drejø i kort afstand fra Skarø.


Henrik Tømrer har bedt os kigge på Gammel Havn, som han kender vældig godt. Han kan godt lide det hyggelige miljø, når han lægger til med sin sejlbåd i den intime havn.


Gammel Havn er ganske rigtigt et hyggeligt sted. Et par unger kravler ihærdigt rundt på molen med deres fiskeposer på lange stænger. I den anden ende er et ægtepar i færd med at spise den medbragte madpakke. Her er rent og pænt med gode toiletforhold. Der er tilmed en varmestue, der er åben for alle.


På vej op til den nordlige ende af Drejø passerer vi Strandager Vin- og Humlegaard. "Kig ind" står der. Det gør vi så. Bodil og Anders Jakobsen er begge kemikere. De slog sig permanent ned på Drejø for 16 år siden. Nu producerer de vin uden sulfitter. Den mousserende pærevin smager rigtig godt. Den bliver indtaget i en lille have omgivet af vinranker.


Inde i Drejø by indtager vi en god frokost på kroen. Kroen bliver til købmandsforretning i den anden ende af bygningen. Som de fleste bygninger er kroen også forholdsvis ny. Hele Drejø by brændte nemlig ned til grunden i 1942. Kun få huse overlevede, men heldigvis omkom ingen af øens beboere.


Vi tiltrækkes af musik i det fjerne og begiver os hen i den mest idylliske have på Drejø. Her på Gl. Elmegård har søstrene Beth og Sanne et lille museum, en butik og en café med servering under grønne trækroner omgivet af duftende roser og lavendel. Det hele tilsat stilfærdig levende musik for voksne.


Drejøs dejlige natur med store områder for trækkende og ynglende fugleflokke er en anden historie, som I må have til gode. Vi vender helt sikkert tilbage til øerne inden for rækkevidde af Svendborg.


Fakta

Rejsen til Svendborg: Det tager lidt over 2 timer ad motorvej direkte til Svendborg fra København, mindre end en halv time fra Odense. Toget fra Odense har endestation i centrum af  Svendborg nær havnen. Bussen fra Nyborg gennem det bølgende fynske landskab tager 45 minutter.

Størrelse: Ærø: 88 kvkm, Skarø: 2kvkm, Drejø: 4,3 kvkm. Ærø er en selvstændig kommune. Skarø og Drejø hører under Svendborg Kommune.

Indbyggertal: Ærø: 6.200, heraf 2.200 i Marstal og knap 1000 i Ærøskøbing. Skarø 26 og Drejø 69.

Færgefarten: Ærø besejles af bilfærgerne Ærøskøbing og Marstal til Ærøskøbing. Skarø og Drejø besejles af  den mindre bilfærge Højestene. Se sejlplaner og priser på svendborg-havn.dk.

Sejltid: Til Ærø 75 minutter, Skarø 35 minutter, Drejø 80 minutter.

Websites: , visitsvendborg.dk ærø.dk, skarø-beboerforening.dk, drejo.dk, svendborg-havn.dk.