Flotte, frække Hamborg i julestemning

 

© Johnni Balslev


Julemarkederne ligger som julekugler på en snor ned gennem Tyskland. Gå med på en slentretur til nogle af de vigtigste i millionbyen Hamborg. Julehyggen kan nemt kombineres med juleindkøb i byens flotte forretninger.



Bilerne dukker op ad Elbtunnelen på vej sydpå. Kæmpemæssige kraner tårner sig op på begge sider af motorvejen. Måske nok til at skræmme de fleste fra at besøge Hamborg. Hvis det er Hamborg, så må vi videre.


Slentreturen

Det må der rådes bod på. Hvorfor ikke tage en slentretur i det travle men venlige centrum af Hamborg? Efter sigende Tysklands rigeste by. Vi følges ad fra Hovedbanegården. Den er i sig selv en attraktion med sit evige liv, forretninger og afvekslende spisesteder. Omkring banegården ligger også en lang række glimrende hoteller.


Vi starter ned ad Spitalerstrasse, vest for Hovedbanegården. Gaden løber parallelt med Mönckebergstrasse, en anden af byens store indkøbsgader, i daglig tale forkortet til Mö. Hele Spitalerstrasse er et flere hundrede meter langt julemarked med sjov brugskunst og masser af Glühwein med et skud Amaretto eller rom.


Til dagligt er begge gader et godt sted at powershoppe. Prøv at gå gennem stormagasinet P&C (Peek & Cloppenburg) på venstre side. Ude på den anden side ligger et af Hamborgs mest charmerende indkøbscentre. Levantehaus i Mönckebergstrasse nr syv er absolut et besøg værd med sine hyggelige, intime omgivelser i en overdækket arkade med farverige specialbutikker og flere cafeér med udsigt ned over arkaden.


Spitalerstrasse slutter ude i Mönckebergstrasse. Her ses en stor udgave af de møller, der får figurer til at dreje rundt ved hjælp af varmen fra stearinlys. Denne udgave har dog ingen stearinlys, men servering af mad og drikke i bunden.


Vinterskoven

Et af de hyggeligste og mest grønne julemarkeder ligger på Gerhard-Hauptmannplatz lige ud til Mönckebergstrasse og overfor julemarkedet ved St. Petri Kirche. Der er en god stemning med masser af smil midt mellem grønne grantræer og et blødt underlag af flis. Ikke så underligt, at det kaldes for Winterwald, vinterskoven.


Lidt længere fremme ad Mö er der nogle valgmuligheder. Lige for ligger det kendte stormagasin Karstadt, lidt til højre kommer indgangen til det største indkøbscenter i centrum af Hamburg. Europapassage har godt over hundrede forretninger i den julesmykkede indkøbsarkade. Arkaden leder forbi rådhuspladsen og om til Jungfernstieg langs Alstersøen.


Det stilfulde

Vi fortsætter imidlertid ad Mönckebergstrasse ned til Hamborgs mest kendte julemarked foran det imponerende rådhus. Det historiske julemarked er designet af  Bernhard Paul, der har grundlagt det store Circus Concalli. Markedet åbnede første gang i år 2000.


Rathausmarkt er det mest stilfulde julemarked i Hamborg. Gamle håndværk som smed og snedker bliver levendegjort midt mellem kunsthåndværk, chokolade og slikboder. Tre gange om dagen flyver julemanden og hans rensdyr hen over pladsen og op mod det tårnhøje juletræ. Det er ganske vist, selvom Jagerteen i Speicherhaus ved udgangen af markedet er meget fyldig. Den koster knap 40 kr plus 15 kr i pant for kruset. Til gengæld er det den bedste. Andre steder fås den til ca 25 kr.


Det dyre

Nu kan man øjne markedet ved Jungfernstieg med sine flotte hvide telte med stjerne på toppen. Blandt  mange tøjboder er en stor bod med herrehatte. Der er et større udvalg end i forretninger jeg har set hjemme i Danmark.


Til den ene side af julemarkedet på Jungfernstieg ligger de oplyste turbåde, der om sommeren krydser rundt med turister på Alstersøen. Til den anden ligger de lokkende dyre forretninger med Alsterhaus i midten. Det var godt, at min kone kun skulle på toiletbesøg i det dyre  stormagasin. Det kunne have kostet dyrt. Generelt må man sige, at prisniveauet i forretningerne ligger tæt på det danske. Udvalget er til gengæld større.


Bedre bliver det ikke, da vi går gennem den spændende Alsterarkade med udsigt til Rådhuset og det store julemarked. Vi kommer nemlig ud i Neuer Wall, den mest eksklusive shoppinggade i Hamborg. Navne som Bulgari, Louis Vuitton, Cartier, Gucci, Escada, Burburry, Todd's, Wempe og B&O falder i øjnene. Vi haster videre med kreditkortene intakte ned til Fleetinsel-markedet, der er et meget overskuelig og hyggeligt julemarked.


Vi gik videre ud til Sankta Pauli-julemarkedet. Der er et lidt kedeligt vejstykke derud, men man kan bløde det lidt op ved at kigge indenfor i St. Michaelis Kirche på vejen. Den er Hamborgs hovedkirke og meget imponerende med hvide balkoner og små aflukkede loger langs siderne.


Det frække

Vel ude i St. Pauli ligger julemarkedet lige for på Reeperbahn. Der er stadig livligt på Reeperbahn, men med de færre sømænd i land har miljøet også ændret sig. Nu er det mange af gaderne nord for Reeperbahn som Schanzenstrasse og Schulterblatt, der især trækker unge mennesker til med sine mange musiksteder, barer og hippe caféer.


Sankta Pauli er sikkert meget livligt tidligt på natten, men vi fik da et indtryk af det frække som et strip-telt og frækt undertøj. Var det nu egentlig så frækt? Cocktailbaren og musikscenen var vist et større trækplaster mens vi var der.


Der er ikke langt ned til Hamborgs berømte havn fra St. Pauli. Vi sluttede derfor af med en tur på vandet dagen efter. Det viste sig at være en god idé efter de mange julemarkeder.


I havnen

Man kan vælge at tage en af de små barkasser, der kan komme ind mange steder i havnen. Det kan de store komfortable både ikke. Vi valgte en tur med hjuldamperen Louisiana Star, der er en kopi af dem, vi har set i amerikanske westerns. En stor varietéscene i bunden og oppe på balkonen ad de flot svungne trapper er der servering med udsigt. Det blev en afslappet tur til godt 100 kr for en time med udsigt til værfter, skibe, kraner og kæmpemæssige containerskibe. Det ene var Elly Maersk fra Svendborg. Med sin længde på 397 meter og 15 meter op til dækket var det noget af en kolos. Ved siden af lå et containerskib fra rederiet Hamburg Süd, der samme dag blev opkøbt af Maersk.


Elphie

Vores rundtur slutter langs Hamborgs nye vartegn Elphie. Eller Elbphilharmonie, som det egentlig hedder. Det markante men skandaleramte vartegn indvies officielt den 11. januar 2017.


Det gamle pakhus fra 1960'erne med en nybygning inden i skulle oprindeligt have kostet 77 mio Euro og være færdigt for 6 år siden, men lander på ti gange så meget. Det er allerede muligt at komme op på den såkaldte Plaza i 37 meters højde med en fin udsigt ud over Hamborg og havnen.


Vi snupper os en dejlig frokost på Carl's Bistro lige overfor Elphie og glæder os til at få en rundvisning i hele det store hus med forretninger, hotel og mange sale til musik og optræden. Vi skæver op til Elphie, der allerede er et værdigt vartegn for Hamborg.


Selv om prisniveauet er tæt på det danske, kan den tyske julehygge kombineres med powershopping i nogle af Europas flotteste shoppingarkader og specialforretninger. Kun få hundrede kilometer fra den danske grænse. Det er samtidig en fordel, at tyskerne er åbne og venlige.








 


Rejseinfo


Det tager 4-5 timer at kører med toget fra København og Århus til Hamborgs Hovedbanegård. Prisen ligger på ca 500 kr pr næse, hver vej. Det nemmeste er at tage Deutche Bahns eget ICE tog, der kører direkte til Hamborg.


Der er utroligt mange hoteller lige omkring Hamborgs Hovedbanegård. Langt de fleste er af god standard. Vi boede på det glimrende nyrenoverede Reichshof 100 meter fra banegården. Det firstjernede hotel koster ca 1400 kr for en overnatning booket direkte til den 12. december.


Det er en god idé at tage en overblikstur med en "hop on, hop off" sightseeingbus, hvis det er første gang i Hamborg. En dagbillet koster  130 kr.


Hamborg har også et fint net af U-Bahn, busser og S-tog. S'et står for "snellzug" (så ved vi det i København). Man kan købe et Hamburg Card, der giver fri transport og rabat 150 steder i byen. Pris fra 75 kr.


Fakta: Selve Hamborg by har 1,8 mio indbyggere, mens Stor-Hamborg har lige omkring 5 mio indbyggere.


Bydelen Altona var dansk op til krigen i 1864. Det var den næststørste by i kongeriget. Bynavnet betyder alt for nær. Beboerne i Hamborg syntes, at bebyggelsen lå alt for nær.