Drengerøvstur på Holmen
Drengerøvstur på Holmen
© Johnni Balslev
Når nu tante Anna og onkel Otto er på besøg i hovedstaden for tiende gang, er det ikke sikkert, at den obligatoriske strøgtur er så populær mere.
Vi foreslår derfor, at pigerne får lov til at kagle i fred eller shoppe amok i Magasin, mens drengene tager sig en lille drengerøvstur med et maritimt islæt.
I kan starte med at glide ned gennem Nyhavn og beundre de fancy restauranter med skyhøje priser. Det er tilladt at nikke venligt til eventuelle kendisser i forreste række.
Skulle I ikke have fået lagt en bund inden, og mavens rumlen bliver for meget, så må vi lige anbefale en afstikker til ”Jeppes Badehotel” i Lille Strandstræde nr 16. Det er det Strandstræde, der går vinkelret på Nyhavn. Her hersker en dejlig afslappet dagligstuestemning med en fast stab af venlige lokale beboere, der heller ikke synes prisniveauet er helt rimeligt langs kajen. Norske Liv og danske Tommy har altid et rimeligt madtilbud og en fadøl til at skylle det ned med. Samtidig danner væggene ramme om skiftende kunstneres udstillinger.
Vi fortsætter ned for enden af Nyhavn, hvor den gule vandbus fører jer forbi det nye skuespilhus og Operaen til Holmen. Man kan bruge de almindelige busbilletter eller rabatkort ombord.
Båden sætter jer af ved den store gamle kedelsmedie fra 1888. Smedien bebos af den store danske tøjkoncern IC Companys (dem med bla. Peak Performance, In Wear, Jackpot og Cottenfield). På vejen har I allerede set et af flådens oplagte skibe på bagbords side. Det er torpedomissilbåden Sehested fra 1977. Den udgik af flådens tal sammen med de øvrige 9 stk i Willemoes-klassen i 2000. (Red.: Sehested er flyttet hen til mastekranen).
Krigsskibene på Holmen
Der er ingen problemer i at krydse over broen fra Frederiksholm og ind på Nyholm, der er ingen vagt mere. Gallionsfiguren foran indgangen stammer fra linieskibet Dannebrog. Det blev bygget som sejlskib med 72 kanoner i 1850, men blev ombygget med dampmaskine, beklædtes med 11,5 cm tykke panserplader og en lavere rigning i 1863. Antallet af kanoner blev ændret til 17 stk af en sværere kaliber.
Hvis I vælger vejen til venstre, kommer I forbi en række mindre marinehjemmeværnsfartøjer og miljøskibe. På kajen ser I den lille ubåd Sælen. Den er bygget i Tyskland, blev siden ombygget i Norge, hvor den også var hjemmehørende. Den sank uheldigvis efter dansk overtagelse under bugsering fra Holmen til Århus i 1990. I 2003 afsluttede den sit aktive liv som lyttepost i Den Persiske Golf ud for Irak. Den 500 tons tunge ubåd blev fragtet hjem fra ørkenkrigen på dækket af et tysk fragtskib. Ubåden er ikke helt så lille, som den syner. Den var beboelse for en besætning på 24 mand.
Turen går videre forbi den gamle mastekran. Den er ikke, som mange fejlagtigt tror, bygget på Christian den Fjerdes tid. Den blev først bygget i 1749 i Frederik den Femtes regeringstid, lidt mere end 100 år efter Christian den Fjerdes død. Kranen blev brugt til montering af master, men også til kølhaling af skibe. Kranen trak skibene om på siden, så rensning og reparation kunne foretages. Hele kranen er bygget af træ, men beskyttes af en ydre skalmur.
Hovsa
Lige efter mastekranen kommer hovedvagten, en lille bygning med en stor ”hat”. Som mastekranen er hovedvagten også tegnet af hollandske Philip de Lange. Det lidt overdimensionerede tårn har både ur og kongekrone. En lignende krone ses også på toppen af Christiansborg og den gamle banegård i Korsør.
Fregatten Peder Skram ser flot ud efter en nylig sandblæsning. Peder Skram er for mange mest kendt for affyringen af ”hovsa-missilet”. Et Harpoon-missil, der ødelagde et sommerhus i Lumsås tilbage i 1982. Men fregatten var også et permanent hjem for ca 200 marinere fra 1966-1988. I 1977 faldt besætningen med 24 mand, da et kanontårn blev udskiftet med affyringsramper til Harpoon-missiler.
En rundgang på Peder Skram giver et godt indblik i livet ombord. En stab af frivillige har gjort et stort arbejde for at reetablere skibet, der blev solgt til ophugning i 1992. En bevaringsfond blev etableret og den sørger for, at skibet langsomt kommer tilbage til sit oprindelige udseende fra -88. Peder Skram er noget lettere at komme rundt i for voksne mænd end ubåden Sælen og torpedobåden Sehested. Onkel Ottos barnebarn vil også have sit sjov i maskinkontrollen, kabyssen og med broens mange knapper.
Skulle I have tid til overs, er der en fin spadserertur ned over Holmen til Christianshavn med et smut på Orlogsmuseet.
Maritim atmosfære
Hvor Holmen blev bygget på små holme i havnen fra 1680 frem til 1880, så er Christianhavn anlagt af Christian den Fjerde. Den byggeglade konge samlede intelligensiaen omkring Trinitatis Kirke og Regensen. Han forsøgte under store anstrengelser at samle handlen i den nybyggede børsbygning og købmændene på det nyanlagte Christianshavn. Det var imidlertid ikke en nem opgave. Næsten ingen ville benytte børsen eller flytte over på de fugtige, opslammede arealer på Christianshavn. Hen ad vejen lykkedes det dog.
Med mindre I vil slå et slag indenom på Christiania, vil jeg foreslå, at I drejer til højre, så snart I forlader Holmen. Følg vandet langs boligblokkene. I denne ende af Christianshavns Kanal er der nærmest en udstilling af fantasifulde husbåde.
Turen langs kanalen ad Overgaden oven Vande er mest en tur til indsnusning af den levende maritime atmosfære. En atmosfære, der synes forsvundet i størstedelen af den ellers livløse havn. Sid evt. ned på en af bænkene under træernes grønne kroner og nyd livet på kanalen.
Orlogsmuseet holder til i en fløj af det gamle Søkvæsthus fra 1780. Her behandlede man i 50 år de af flådens folk, der havde pådraget sig sygdom eller lidelser i tjenesten. Museet i nr 58 har gratis adgang om onsdagen, lukket mandag og ellers koster det 40 kr at komme ind. Jeg er mest til de flotte modelskibe, men også tableauer over større søslag imponere.
Nu trænger I sikkert til et pitstop. Det behøver ikke være på én af de mange udmærkede caféer på Christianshavn, men derimod på et af de gamle værtshuse med sjæl. Og det har Eiffel Bar i Wildersgade 58. Det er lige over første lille bro ad Sankt Annæ Gade og rundt om hjørnet til højre i Wildersgade. Indretningen er præget af en 60’er-agtig, lidt slidt pariserstemning med spejle og malerier. Stemningen er lige så sympatisk som priserne på øl. Fra Eiffel Bar er der kun fem minutters gang til Christianshavns Torv, hvor der er bus- og Metro-forbindelser tilbage til centrum.
Fregatten Peder Skram
Byggeværft: Helsingør Skibsværft, 1966
Indgået i flådens tal: 25. maj 1966
Kommandostrygning: d. 4 januar 1988
Udgået af flådens tal: 5. juli 1990
Solgt til ophugning: 7. april 1992
Overtaget af Fonden Peder Skram i 1995
Længde overalt: 112,65 m
Største bredde: 12,25 m
Dybgang: 5,2 m
Højde fra vandlinie til top: 28,5 m
Deplacement, fuldt udrustet: 2.755 t
Besætning 1966 til 1977: 202
Besætning 1977 til 1988: 180, 25 Officerer, 20 Sergenter og 135 menige.
Torpedomissilbåden Sehested
Byggeværft: Frederikshavn Værft A/S, 1977
Længde: 46 m
Bredde: 7,40 m
Dybdegang: 2,45 m
Deplacement: 260 t.
Fart: 40 knob
Besætning: 25
Armering:
- 1 stk. 76 mm OTO-melara kanon
- 4 stk. HARPOON missilramper (2x2)
- 2 stk. 533 mm torpedo
- Max. 16 stk. miner i sidekasteapparater
- Stinger.
Ubåden Sælen
Byggeværft: Reihnstahl-Nordseewerke, 1965
Længde: 47,2 m
Bredde: 4,7 m
Dybdegang: 3,8 m
Deplacement: 370 t, neddykket 435.
Fart: 10 knob, 17 knob neddykket
Besætning: 24
Armering:
- 8 stk 533 mm torpedorør.