Thai for en dag
Thai for en dag
Tekst og foto: Jørgen Lind
Hvordan er hverdagslivet uden for turisthotellerne i Thailand? Vi har været på jagt efter svaret i de små landsbyer i Krabi-området.
Du er på ferie i Thailand, har lige spist en lækker middag til 75 kr., er blevet opvartet af indtil flere tjenende ånder og har betalt en tier for en tuk-tuk tilbage til hotellet. Så er det, man kommer til at tænke på, hvordan tingene egentlig hænger sammen.
Når serviceniveauet i Thailand er dobbelt så højt som i Danmark – og priserne langt lavere – skyldes det selvfølgelig kun én ting: Thaiernes lønninger er kun en brøkdel af os danskeres.
Men hvordan lever de mennesker, der producerer mad, kokkererer og serverer for dig, gør dit hotelværelse rent, skaffer dig drinks, sejler longtail-båden – hvordan er deres hverdag?
Udflugt til hverdagen
Det satte vi os for at undersøge under en reportagetur i Krabi. Svarene på spørgsmålet viste sig at være overraskende lette at få. Som Spies-gæster har man mulighed for at deltage i et heldagsarrangement, ”Thai for en dag”, som er den ultimative udflugt, hvis man ønsker indsigt i den thailandske hverdag.
Mange thai-familier har et eller flere medlemmer, der arbejder direkte eller indirekte i turistbranchen. Dermed er familien også afhængige af den indtægt, vi turister med vores ferie bidrager med.
Tilsvarende udflugter kender man fra andre steder. I Peking kan man også komme på besøg i et privat hjem i Hutongerne, ligesom turister kan komme til kaffe-mik hos en fangerfamilie i en grønlandsk bygd. Men i Thailand er programmet meget større.
At tappe et gummitræ
En chicken bus (overdækket lastbil, der også bruges til at transportere grøntsager og fjerkræ med) hentede os ved hotellet i Ao Nang. Under turen gennem tropelandskabet med gummeplantager og palmeolieplantager, ananaspalmer og bananpalmer, gjorde vi flere steder stop og fik indsigt i, hvordan landmændene arbejder, og hvad de tjener.
I en gummiplantage så vi, hvordan gummien bliver tappet. Plantagearbejderen skærer et langt snit rundt om stammen. Lidt længere nede anbringer han en halv kokosnød eller anden beholder, og næsten øjeblikkeligt begynder der at løbe latex ned i beholderen. Latexen er en sej, hvid væske, som efter tapningen bliver koncentreret. Gummitræerne ”tappes” hver morgen kl. 4-6, når det er køligst, og en enkelt mand siges at kunne klare ca. 1200 træer pr. dag. Det tog undertegnede hele fem minutter at flænse og hakke og gøre sig til grin, før den første dråbe latex kom til syne.
I området lå der mange små virksomheder, hvor latexen omdannes til rågummi ved hjælp af utroligt primitive apparater. 95 % af verdens gummiproduktion kommer fra sådan nogle familieforetagender.
Kæmpefisk og cementblokke
Formiddagssulten blev stillet ved et banantræ. Der findes over 40 banansorter i Thailand. Og de smager alle sammen af noget mere end dem, der ligger i supermarkederne derhjemme.
Et af stoppene var ved Giant Cat Fish Farm, som er et stort område med bassiner for bl.a. krokodiller og gigantiske karper. Hver af turens deltagere fik en lille pose fiskefoder, og når vi smed en håndfuld af det ned i fiskebassinet, blev vandet pisket til skum af karperne, hvis munde stod på vid gab. Det var som at se en flok sulte fugleunger – bare lidt uhyggeligere. Halvanden meter lange fisk er knap så nuttede…
Besøg på en cementfabrik hører ikke til de traditionelle ferieoplevelser, men det var et af programpunkterne på vores tur. Det primitive maskineri blev betjent af unge mænd og kvinder, som virkelig puklede for føden i den stegende hede. En færdig cementblok honoreres med en bath (cirka 17 øre).
Ved siden af fabrikken boede en kulsvierfamilie. De kunne tjene ”hel pænt”, 2-3000 bath om måneden, ved at arbejde ugens syv dage med de syv ovne til fremstilling af trækul. Kulosen prægede hele grunden og måtte gøre opholdet i familiens hytte til noget af en prøvelse. For ikke at tale om lungerne…
Frokost på landsbyskolen
Hvis du handler hos f.eks. Seven Eleven, vil cirka halvdelen af alle varerne indeholde mellem 20 og 40 procent palmeoliefedt. Palmeoliefedt indgår ikke blot i Palmolive-sæben, men også i næringsmidler som mælkeerstatning. Det er ikke godt for kroppen, men palmeoliefedt er en billig substans, fortalte vores guide.
En thai-familie, vi besøgte på udflugten, får 3,3 bath pr. kilo palmeolienødder, de sælger. Der skal mange tusinde kilo til for at få det til at løbe rundt.
Vores kyllingebus standsede ved et lille marked, hvor guiden gjorde indkøb af frisklavede grillspyd og grøntsager. Maden blev pakket ud og indtaget ved langbordene i udendørskantinen på en landsbyskole. På grund af ferie fik vi desværre ikke mulighed for at tale med en lærer eller kigge ind i klasselokalerne.
16 børn og voksne bor sammen
I midten af palmeoliejunglen fandt vi frem til den muslimske familie Yangphon, som lever af det, naturen byder på, og det føltes næsten som en rejse tilbage i tiden.
Tre-fire generationer bor under samme tag, 16 børn og voksne. Privatliv er der ikke meget af, men livsglæden virkede ægte nok. I stedet for el-ovn og fladskærm så vi brændekomfur og et lille 12-tommers tv. Ventilationen på de 30 grader varme dage klares ved, at der er nogle centimeters mellemrum mellem gulvbrædderne i huset, som er bygget på ”stylter”.
Det ugentlige turistbesøg er et godt supplement til indtægterne for Yangphonerne, der ellers lever af landbrug. Guiden betaler dem 1000 bath om måneden for at åbne deres døre for nysgerrige skandinaver.
Sejltur med aber og badning
Thaiboksning er den helt store nationalsport i Thailand. Derfor var man meget stolte over at kunne vise os et flot, overdækket stadion i udkanten af en Ao Nang. Der var plads til flere hundrede siddende tilskuere, og vi blev bænket i VIP-gæsternes sorte lædersofaer under mødet med en thaibokser. En thaiboksekamp går over fem runder, og reglerne tillader slag, spark og kast med fuld kraft uden anden beskyttelse end handsker, albuebind og skridtbeskytter.
Dagens sidste programpunkt – bortset fra et stop ved et stort, lokalt marked med alverdens dagligvarer til ingen penge – foregik til søs. Fra junglen bevægede vi os ud i longtail-boat gennem mangroveområder, hvor vi spottede både aber, øgler, slanger og mange forskellige fugle. En del af turen måtte skipperen stage os frem, fordi vi gik på grund under lavvandet.
Målet for sejlturen var en af Andamanhavets kalkstensøer. En lang dukkert i de turkise bølger blev en rigtig turist-afslutning på en dag blandt rigtige thaier.