Los Cristianos med holdning

 


Af Johnni Balslev

Playa de las Americas er kendt af de fleste danskere som et veludbygget turistområde på det sydlige Tenerife. Vi trækker en tråd fra den spæde start for ikke så længe siden og op til i dag. Med en historie, der skiller Playa de las Americas ud fra så mange andre resorts.



Det er lidt pudsigt, at udviklingen af det kæmpemæssige turistområde Playa de las Americas skyldes en enkelt svensker.


Fiskerflækken Los Cristianos havde kun nogle få hundrede fattige indbyggere da Bengt Rylander ved et tilfælde endte i byen i 1956.


Dyrlægen Bengt Rylander havde prøvet at mildne sin sklerose ved at tage ned til Leopolville i Congo. Det var ingen succes. Der var godt nok varmt, men luften var alt for fugtig. En sømand hviskede ham så i øret, at Los Cristianos på Tenerifes sydkyst var både et varmt og tørt sted.


Det svenske hus

I Los Cristianos fik den svenske dyrlæge sig en positiv overraskelse. Han fik det meget bedre i løbet af kort tid. Bengt Rylander fik derfor hurtigt lokket flere af sine syge venner til det sydlige Tenerife.


Inden længe havde man etableret en lille koloni af rekonvalsenter i en lille by med kun ét hotel og et herberg. En by hvor biografoperatøren også slukkede for byens lys efter forestillingen kl 24. Han blinkede dog lige med lyset nogle gange inden, så familierne kunne nå at tænde deres olielamper i de små hjem.


I 1958 etablerede man det første Casa Sueca (det svenske hus) under ledelse af Don Benito, som Bengt Rylander blev kaldt af lokalbefolkningen. Nogle år senere udvidede man med et helt nyt hus nede ved stranden i Los Cristianos. Huset er i dag den Svenska Kyrkan, og Casa Sueca blev i 1960'erne til rehabiliteringscentret Vintersol ved Playa Vistas på den flydende grænse mellem Los Cristianos og Playa de las Americas.


Kulturchok

Det var noget af et kulturchok for de fattige lokale beboere at møde høje blonde udlændinge, der skulle have hjælp til næsten alt, undtagen at tænke. De kom med nye ideer til planlægning af området, de havde byens første køleskab og toilet med afløb, og de fik de mest underlige madvarer sendt ned fra det fjerne Sverige. Deres udflugter foregik på ladet af en lastbil med kørestolene surret godt fast.


Siden er det gået utrolig hurtigt. Måske skyldtes det, at jorden kun ejedes af få familier. Et af de første hoteller var det dengang fire-stjernede Oasis Moreque, hvor filmstjernen Elisabeth Taylor har boet.  Nu hedder det H10 Big Sur og har en stjerne mindre.


Lokalmiljø

Skulle man i dag have lyst til at opsøge lidt lokalmiljø i Los Cristianos kan jeg anbefale Cofradia de Pescadores nede i fiskerihavnen. Den undselige indgang findes på bagsiden af auktionshallen. Men førstesalen rummer en bar og en fin restaurant med gode fiskeretter tilberedt af en venlig madmor i et åbent køkken. Og så har man fin udsigt til strand og havn.


Guiermo længere henne i havnen i Kiosko Bahia står i sin udendørs bar og diskuterer dagens emner med en lind strøm af lokale med stærke ansigter.  En hurtig kaffe eller en håndbajer, og så afsted igen. Et godt sted at hente information. Guiermo mener iøvrigt, at fiskerestauranten Rincon overfor hans bar er bedre end Cofradia de Pescadores. Det skal jeg ikke kunne sige, jeg har spist begge steder, og det har smagt glimrende.


Man bør unde sig selv en zig-zag tur gennem selve Los Cristianos. Byen har et pænt udvalg af specialbutikker omkring hovedgaden Avenida de Suecia. Enkelte af dem i en lidt gammeldags indretning, andre helt up to date.


Fra hovedgaden og ned mod vandet er der selvfølgelig mange restauranter og barer. Jeg faldt over Il Pub med en lidt frygtindgydende tatoveret Rico bag baren. Han viser sig at være en særdeles flink italiener. Fastboende italienere er der iøvrigt rigtig mange af. Il Pub viser film med noget af det lækreste guitarspil på fjernsynet.


- Det er fra YouTube, forklarer han med et stort smil. Guitaristen Joe Bonamassa røg lige ind på min hitliste med sin blues-rock. Og jeg røg lige nogle årtier tilbage i tiden.


Usædvanlig torvehal

Bag nogle af Los Cristianos første hoteller Oasis Moreque og Prinsesa Dacil sydøst for centrum er en ny bydel skudt op. Med private bungalows og store resorthoteller ved siden af hinanden. Midt i det hele ligger Passardella Oasis Shopping Center. Indenfor virker det temlig tomt i underetagen, men nede i den anden ende, en etage oppe, ventede en overraskelse.


Hvad gør man når et shoppingcenter går ad Pommern til? Lægger hovedet i blød og ændre koncept.


Den brainstorm blev til et herligt charmerende Mercado la Pepa med 25 små specialboder. Unge entusiaster tilbereder alt fra hummer, rejer, fiskesalater, tapas over vegetarretter til møre steaks. Så vælger man ud, får sin tallerken, betaler og sætter sig ud i det store fælles spiseområde ved store langborde. Om aftenen er der en afslappet munter stemning med en blanding af lokale og de rimeligt få turister, der har fundet vej til denne perle med billig gourmetmad.


Godt for gangbesværede

Los Cristianos og Playa de las Americas skiller sig ud fra de fleste andre turistområder ved at have løftet arven efter de første svenskere. De har taget udfordringen fra svenskertiden op og gjort noget for de handicappede og gangbesværede.


Overalt er de høje kansten gennembrudt af slidsker til kørestole. Det er også muligt at tage hele turen langs den 8 km lange promenade ud mod strandene og Atlanterhavet i kørestol. Der er træramper langt ud på den store sandstrand Playa Vistas. Med en nydelig parkeringsplads til kørestole. De fleste hoteller og shoppingcentre har flade ramper og elevatorer.


Overalt er der udlejning af elektriske kørestole. To personer kan endda få plads i mange af dem. En elektrisk kørestol med 3 eller fire hjul koster i gennemsnit 65 € i leje for 3 dage. En topersoners noget mere.


Så kære græske Vassiliki i Sivota: der findes feriesteder for handicappede. For nogle år siden bad hun mig se efter egnede steder for handicappede, der er bundet til deres kørestol. Hun manglede ilt under fødslen og kæmper som 30-årig for bedre vilkår for græske handicappede.


En enkelt skleroseramt svensker skabte grundlaget for et handicapvenligt turistområde med langt over 100.000 sengepladser og en livlig by med 50.000 indbyggere. Heja Sverige!

Tilbage til menuen og 100 rejsemål!Ferierejsen.html