Parga - fastland med ø-stemning
Parga - fastland med ø-stemning
Johnni Balslev ©
Parga er en meget smuk lille by på Grækenlands vestkyst mod Det ioniske Hav. Omgivet af pinje- og oliventræer smyger husene sig op ad bjergsiden i en blød runding med havn og strandpromenade i bunden. Over dette lille amfiteater troner den velbevarede borg som et minde om mere urolige tider. Nu indrettet med en lille café og et lokale med skiftende kunstudstillinger.
Byen er omgivet af hele tre gode strande. En hyggelig mindre og børnevenlig strand Krioneri i selve byen, en endnu mindre Piso Krioneri med flotte klippeformationer syd for byen og så den brede og lange Valtos-strand på den anden side af borgen mod nord. Her findes alle muligheder for at dyrke vandsport og en skrigetur i bananbåd. Nogle få kilometer mod syd ligger den knap så børnevenlige men meget kønne Vlichnos-strand.
Man kan vælge at tage en af de mange strandbåde om til Valtos-stranden, hvis heden er for slem. Ellers er det en fin lille vandretur op gennem snævre handelsgader til en imponerende udsigt over by og strand. Heroppe på bakkeryggen leger børnene på gaden, mens de voksne meder garn, broderer eller får sig en uforpligtende snak. Enkelte huse er omdannet til pensionater eller små hoteller med en fremragende udsigt over borgen og strandbugten. Heroppe får vi en hyggelig aften på Sakis Taverna i selskab med familien Tsovilis.
Familien har netop bygget et nyt hotel med en rigtig god beliggenhed nede i byen. Dimitris er den ene af familiens to unge sønner. Han passer receptionen på deres røde Hotel Acrothea, når restauranten er lukket.
- Hotellet kommer først rigtigt i drift til næste år, smiler Dimitris. Vi arbejder alle i døgndrift fra april til ind i oktober. Så skal vi blot lige have ordnet olivenhøsten, inden vi kan slappe af. Mens vi slapper af, brygger vi lidt ouzo.
Dødsruten
Hele området omkring Parga er dækket af pinje-, citrus- og oliventræer. Normalt vil der være tale om olivenlunde med lave træer, men her er oliventræerne kæmpestore. Træerne skæres ikke ned, og store sorte net er viklet om de knudrede stammer, klar til høsten sent på efteråret.
Det er svært at forbinde dette smukke landskab med en dødekult, men ikke langt fra Parga løber Acheron (”sukkenes flod”). Den er én af flere floder, der ifølge den græske mytologi udgjorde Styx, vejen til Dødsriget. Her herskede Zeus bror Hades med sin jordiske kone Persefone.
Man kan enten tage en bådtur fra Parga op ad Acheron eller selv tage ud til bade- og fiskerbyen Ammoudia knap 20 km væk. Her løber Acheron ud i Det ioniske Hav. Langs floden ligger fisker-, lyst- og udflugtsbåde side om side. Ud for dem er der flere gode fiskerestauranter. Ammoudia er i dag sat på rejsebureauernes program. Den er endnu en lille og stille by ved en imponerende sandstrand og lidt aktivitet langs floden.
Længere oppe ad Acheron ligger ruinerne af Nekromantion. Kulten og præsteskabet omkring stedet var kendt for sit dødeorakel. Mod betaling og et længere ophold kunne familie og venner komme i kontakt med deres afdøde kære. De blev, måske med hjælp af euforiserende stoffer, først bragt i en slags ekstase, hvor præsterne kunne udspørge dem om de afdøde og sætte dem i den rette stemning til at kontakte oraklet. Nekromantion er meget stemningsfyldt og har en flot udsigt over de frugtbare sletter bag Ammoudia.
En rigtig Pasha
Tilbage i Parga kan vi anbefale en lille spadseretur på den gamle venetianske borg, som englænderne holdt i en periode. De forhandlede sig dog til rette om en rømning med den osmaniske hærfører Ali Pasha. Ali Pasha var leder af det osmanniske rige i Europa, med hovedsæde i Ioannina.
Ali Pasha var født og opvokset i Albanien, men støttede det osmaniske rige på sin egen måde. Det gik fint med englænderne, som for en mindre sum rømmede borgen i Parga. Han havde ellers tidligere støttet Napoleon mod englænderne, men skiftede parti.
Englænderne kan man bedst forstå ved at tage det lille tog fra havnepromenaden op til Ali Pashas borg nogle kilometer uden for Parga. Her oppe fra havde hans albanske hær frit skud ned over borgen i Parga by. Da Ali Pasha og hans tropper overtog Parga i 1819 havde indbyggerne imidlertid forladt byen og var flyttet til Korfu. De kom først tilbage til et græsk Parga i 1913.
Ali Pasha blev senere en for stor byrde for Det osmanniske Rige, og efter 2 års krig mod ham lykkedes det at aflevere hans afhuggede hovede til sultanen i Istanbul. Pudsigt nok bandt han så mange tyrkiske tropper, at det gav bedre muligheder for den græske frihedskamp.
Tilbage i Parga by nyder vi stilheden i de bilfri gader, og dagen slutter med en forrygende solnedgang i orange flammetunger.
Lysene tændes og folk mødes langs havnepromenadens indbydende barer og restauranter. Et par boder slås op og de unge snupper et par ristede majs i farten, mens bølgernes skvulpen får en til at trække vejret dybt og kaste et blik på den udkårne i det varme skær.
Charter
Yderligere info
Facts
Parga er med sine ca 2.000 indbyggere en del af Epiros-provinsen. Hovedbyen i Epiros er Ioannina med et universitet og over 100.000 indbyggere.
5 gode spisesteder
Der er et rigt udvalg af taverner og restauranter i Parga, lige fra billige gyros-steder (en slags shawarma i pita-brød) til fine fiskerestauranter med damaskduge. Vi forsøger os med fem forslag.
1) Castello er en af byens absolut bedste og dyrere internationale restauranter. Den ligger i forbindelse med Hotel Acropole i centrum af byens snævre labyrint.
2) Sakis Taverna er en hyggelig familiedrevet restaurant med typisk græsk mad på menuen. Brødrene Dimitris og Vangelis starter gerne en græsk kædedans, mens far Sakis byder velkommen og mor Maria står for køkkenet.
3) Den store restaurant Perivoli i udkanten af byen roses for sit græske køkken.
4) Oskars Pizzaria er Pargas absolutte nr 1, når det kommer til pizza.
5) Femtepladsen deles mellem to restauranter med et norsk islæt. Både Arkoudas og Dionyssos har norske værtinder. Arkoudas ligger på promenaden under borgen og Dionyssos lige ved bystranden. Arkoudas har åbent hele året med et bredt udvalg af græsk mad, mens Dionyssos serverer fisk og skaldyr. Og så kan man altid få et par gode tip hos Tone og Mai.
Værd at se
Med sin beliggenhed på fastlandet vil det være naturligt at tage nogle ture ind i landet. Det kunne være til den livlige hovedby Ioannina eller Perdika lidt mod nord med fine strande som Arillia og Karawostasi. Småbyerne Antoussa og Agia kan nemt nås på scooter.
For de historisk interesserede vil klostrene på stenfingrene i Meteora, den nyudgravede by Elea på et imponerende plateau over en smuk dal og ruinbyen Nikopolis ved lufthavnen i Preveza være gode valg.
Der udgår mange spændende ture på havet fra Parga. Lige ud for byen ligger øerne Paxos og Antipaxos, mens Korfu lidt mod nord også kan nås på en dagtur.