La Palma - La Isla Bonita

 


© Johnni Balslev


Gran Canaria og Tenerife kender vi alle som vinterens solrejsemål i en rimelig kort afstand fra Danmark. Lanzarote og Fuerteventura kender de fleste nok også. Kanarieøerne er simpelthen stadig danskernes foretrukne rejsemål i solen i de kolde danske vintermåneder.


Kender du så også den kanariske ø La Palma? Næh, sikkert ikke. Måske har du hørt om den, men aldrig været der. Det bliver der lavet om på nu her til vinter. Det bliver nemlig muligt at flyve direkte til La Palma fra både Billund og København.


Hvad er det så for en ny kanarisk ø, der melder sig i vinterens programmer?


Tag en stor portion Madeira, en del gammeldags kolonistil, lavasorte strande, frodig pinjeskov, imponerende vulkaner, lidt atronomisk gådefuldhed højt mod himlen, venlig hygge, god mad, glade pangfarver og en stor skefuld Sydamerika. Rør det hele forsigtigt sammen - og voila, så har vi øen La Palma. Eller La Isla Bonita - den smukke ø - som den med rette kaldes.


Det er egentlig underligt, at den smukke ø ikke for alvor er havnet i charterbureauernes vinterprogrammer før nu. Måske skyldtes det den lille lufthavn, der nu er vokset til en nydelig en af slagsen. Måske var det fordi øens beboere levede af andet end turisme.


Kolonibyen

Lufthavnen ligger kun få kilometer fra La Palmas største turistområde Los Cancajos og hovedbyen Santa Cruz.


Santa Cruz er en historisk perle med en indre by, der er næsten uberørt siden spanierne byggede den som en vigtig mellemstation på vejen til rigdommene i Sydamerika. Små fine pladser og facader med flotte træbalkoner præger den indre by. Samtidig er der et pænt udvalg af små butikker og mange glimrende spisesteder.


For enden af hovedstrøget ligger en kopi af Colombus skib Santa Maria. Skibet har aldrig været til søs, men er indrettet som søfartsmuseum. På pladsen foran er der en musikpavillon med indbygget snack-bar nedenunder.


Santa Cruz har for nyligt fået sin egen kæmpestore bystrand. Den er beskyttet af moler og sandet er mørkt lavasand. Endnu mangler der lidt liv på stranden i form af flere toiletter, omklædningsfaciliteter og strandbarer.


Nærmere Sydamerika

Når vi er ved byerne på La Palma er det værd at slå et slag for øens største by Los Llanos de Aridane. Den overrasker med sin fine gågade med spraglede bygninger i sydamerikanske pangfarver mikset med gamle spanske kolonibygninger.


Det sydamerikanske præg går igen nede på stranden i Puerto de Tazacorte i kort afstand fra Los Llanos. Den er en dejlig stor lavastrand omgivet af imponerende, høje klipper. Husene og de mange restauranter er her malet i flotte farver, der står godt til den sorte lava på stranden.


Forklaringen på det sydamerikanske præg ligger lige for. Taxichaufføren Adelmo forklarer.


- Vi lever ikke af turismen. Det er stadig bananeksporten, der er La Palmas vigtigste indtægtskilde. Tobak, vin og skovbrug er måske ikke store indtægtskilder, men hjælper alligevel på vores økonomi. Turismen er selvfølgelig vigtig for os, men vi håber, at der fortsat vil være en balance mellem det lokale miljø og turistudviklingen.


- Det har været et hårdt slid at arbejde her på øen, fortsætter Adelmo. Udvandringen begyndte i 1920’erne. De fleste udvandrede til Cuba. Efter anden verdenskrig udvandrede mange til især Argentina. Det er først oppe i 1960’erne og 70’erne, at man som jeg begyndte at udvandre til Europa.


Da den spanske økonomiske krise nåede et højdepunkt i 2012 udvandrede flere tusinde fra La Palma. Mange var ellers vendt tilbage til deres fødeø og satte deres sydamerikanske præg på øen.


Lidt mere Cuba

På to besøg får vi et klart indtryk af den cubanske påvirkning.


I Breña Alta besøger vi en af flere småfabrikker med cigarproduktion. Den familieejede Puros Artesanos Julio har produceret håndrullede cigarer i fire generationer. Det er også fire personer omkring et enkelt bord, der står for selve arbejdet med cigarerne. Der er et fint lille tobaksmuseum i Breña Alta nær de små fabrikker.


På den familieejede romfabrik Aldea oppe nordpå ved Charco Azul bliver den cubanske indflydelse tydligere. Familien Quevedo har taget turen fra Cuba, videre til Madeira, over Gran Canaria for at slå sig ned på La Palma. Her i sommer arrangerede man en cubansk aften for at understrege forbindelsen til cubansk kultur. Fabrikken har adgang for publikum og en lokkende butik med rom i utroligt mange smagsvarianter. Slik for voksne.


En smuk natur

Umiddelbart er La Palma ikke specielt børnevenlig, med mindre man vælger at bo på Bravo Tours all-inclusive resort La Palma Princess med alle faciliteter for børnefamilier. Til gengæld er der gode muligheder for at opleve La Palmas unikke natur. 40% af øen er dækket af frodig skov med især den imponerende canariske pinje, der kan blive over 40 meter høj. Pinjens nåle kondensere fugten i skyerne til vand. Vandet bruges blandt andet på bananplantager og vinmarker.


Refugio el Pilar midt på øen i ca 1400 meters højde er et yndet udflugtsmål for de lokale i weekenden og et godt udgangspunkt for vandreture langs vulkanryggen mod syd eller den svære rute ind i det kæmpemæssige vulkankrater Caldera de Tamburiente op til øens højeste punkt Roque de Muchachos på 2.426 meter. Det er muligt at komme til og fra med bus. Luften er utroligt klar og frisk, og man bevæger sig ofte i en drømmeverden over de bølgende skyer.




































Nærmere stjernerne

Ved Roque de Muchachos ligger en stor samling af verdens største og bedste teleskoper.


Det nordisk/danske teleskop NOT på 2,5 meter i diameter styres af danske Peter Brandt, der har været på La Palma i 37 år. Teleskopet er kendt for en høj opløsningsevne.


Ikke langt fra det nordiske teleskop ses verdens største. Det spanske GTC har en diameter på 10,4 meter.


Man er i gang med at bygge et informationscenter i området, men det er allerede muligt at aftale besøg på flere af teleskoperne.

Rejseinfo

Bravo Tours har som de eneste et charterprogram med direkte fly fra Billund og København.

Der kan dog også flyves og sejles til La Palma fra Tenerife, Gomera og Gran Canaria.


La Palma er med sine 700 kvkm lidt større end Bornholm. Ialt har øen ca 85.000 indbyggere.

De 18.000 bor i Santa Cruz og 20.000 i Los Llanos de Aridane.

Højeste punkt er Roque de Muchachos med sine 2.426 meter inde i nationalparken Caldera de Taburiente, et krater med 10 km i diameter. La Palmas fundament befinder sig 4.000 meter under havet.



Aktiviteter

-  Paragliding ved Puerto Naos (også tandem - se palmaclub.com).

-  Scubadiving flere steder.

- Der er et utal af markerede vandrestier på  La Palma. Der findes gode oversigtskort til ruter af forskellig sværhedsgrad. Man kan også gå med guide (natour-lapalma.com).

- Mountainbiking eller cykling er en noget anstrengende aktivitet i det stejle landskab, men det kan også lade sig gøre at cykle på de velholdte, men snævre asfaltveje.